Thursday, May 9, 2024
HomeРегионСамоковРегионалният съвет за развитие на Югозападния район проведе заседание в Боровец

Регионалният съвет за развитие на Югозападния район проведе заседание в Боровец

Боровец е домакин на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район. В заседанието участват областните управители на Софийска област, област София, Благоевград, Перник и Кюстендил, представители и експерти от областните администрации, министерствата на земеделието и храните и на околната среда и водите, представители на университети в Югозападния район и други.

Заместник-кметът на община Самоков Сия Шехтанова приветства членовете на Регионалния съвет, като подчерта, че трябва да се работи за регионалното развитие и в частност да се разчита на местната власт, тъй като в нея е концентрирано взаимодействието с хората и най-прекият достъп до ресурса на региона като цяло. Сред приоритетите на местната власт е икономическото развитие, което определя стандарта на един район. В този смисъл трябва да се използват възможностите и държавата да гледа в една посока с местното самоуправление. Основните дискутирани точки по дневния ред бяха свързани с актуалните въпроси за африканската чума, приоритетите и предизвикателствата пред киберсигурността на национално ниво и други.

Интересна дискусия бе представена във връзка с проблемите и предизвикателствата пред развитие на лечебните заведения на местно ниво. На това заседание на съвета бяха формирани тематични работни групи за разработване на оперативни програми за подкрепа на регионите в програмен период 2021-2027.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular