Thursday, May 2, 2024
HomeРегионРадомирРека Струма скъса дига, евакуираха 21 жители на Прибой

Река Струма скъса дига, евакуираха 21 жители на Прибой

Седем къщи в радомирското село Прибой бяха наводнени, след като във вторник се скъса дига на река Струма. 21 човека са евакуирани, съобщи кметът на община Радомир Пламен Алексиев.

Под вода са имоти и земеделски земи в района на селото. Местните власти са предложили на евакуираните семейства места за настаняване и хранителни продукти от първа необходимост. Част от пострадалите са изявили желание да отседнат при свои близки и роднини, посочи пиарът на общината Венцислав Петков. По думите му местните власти имат готовност за настаняване и на други пострадали от наводнението хора при възникване на такава необходимост.

Три диги са укрепени в Прибой – една в селото и две на моста. „Изключително успешна мярка се оказа изкуствено направен пробив на дигата при село Поцърненци, който е извършен от „Напоителни системи“. Така реката се оттича спокойно“, посочи кметът Алексиев. Към момента продължава отводняването на засегнатите от водното бедствие имоти. На мястото работят екипи на Районна служба ПБЗН-Перник.

В община Радомир е в сила частично бедствено положение, обявено на 11 януари.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular