Sunday, May 5, 2024
HomeРегионРекорд! Незаконни цигари за 3,6 млн. лв. спряха на Кулата

Рекорд! Незаконни цигари за 3,6 млн. лв. спряха на Кулата

Разследване по образувано досъдебно производство за незаконно държане на акцизни стоки в големи размери води Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич.
Деянието е квалифицирано по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. чл. 234, ал. 1 от НК.
На входящо трасе на ГКПП Кулата, митнически служители селектирали за проверка по метода „анализ на риска“ товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ от Гърция. В транспортните документи относно превозвания товар било посочено „бягаща пътека и части“ за получател в България.
Камионът бил пломбиран с гръцка митническа пломба, с което се целяло заблуждаване на проверяващите относно статута на стоката и режима, под който е поставена.
При справка в информационната система митническите инспектори са установили, че представената на хартиен носител транзитна декларация за товара не е регистрирана, т.е. такъв документ не съществува.
При извършена физическа проверка е било констатирано, че само малка част от кашоните, намиращите се в близост до вратата на товарния отсек, съдържат възглавници. В останалите са били открити цигари, марка „Davidoff”, без бандерол. Иззети са общо 13 300 000 къса или 665 000 кутии, разпределени в 1 330 кашона. Пазарната стойност на предмета на престъплението е 3 657 500 лева, като само дължимият акциз възлиза на 2 364 075 лева.
Разследване продължава под надзора на прокуратурата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular