Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилРесторантьори от Кюстендил: Работим все още заради достойнството! Разходите ни са...

Ресторантьори от Кюстендил: Работим все още заради достойнството! Разходите ни са повече от приходите

Помощ от държавата не достига до нас, категорични са от Съвета по туризъм

Представителите на общинския Съвет по туризъм в Кюстендил, в който влизат собственици на заведения и хотели в района, излязоха с декларация във връзка с противоепидемичните мерки. Декларацията е насочена към всички институции, “ограничаващи правото им на работа”.
В нея те заявяват, че и в момента работят с по-малко от 50 процента от капацитета си. “Едва успяваме да покрием разходите си, които са повече от приходите. Правим го заради последното нещо, което ни е останало – достойнството и заради отговорността да не оставим персонала си без средства точно сега, в средата на зимата, при безумно покачване на цените”, заявяват от сдружението. В декларацията си представителите на ресторантьорския и хотелиерския бизнес в района посочват, че непълнолетните са отговорност на родителите им, а не на бизнеса и допълват, че е редно е родителите им да ги ограничават, а не заведенията. От Съвета по туризъм припомнят, че “бизнесът трябва да е отворен за всички, защото за това е създаден”.
От Съвета по туризъм изразяват и позиция, че не приемат изискването за зелен сертификат да важи само в обектите им, за разлика от администрацията, производството и Парламента. Те изтъкват, че всеки от колегите им, който е принуден да затвори обекта си, не го прави от хубаво – “това е най-тежкото решение, което може да вземе един предприемач”, се казва още в декларацията. От Съвета отбелязват още, че не получават финансови помощи и допълват, че правилата са разписани така, че средствата да не стигнат до тях.
Припомняме, от 28 януари, влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Кюстендил, съобщиха по-рано от РЗИ.
Новите мерки предвиждат присъствен образователен процес за 50 процента от паралелките с ученици от V до XII клас, с въведена ежеседмична ротация. Забраняват се посещенията на непълнолетни лица в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета без придружител, както и посещенията на непълнолетни лица след 22:00 часа, в питейните и нощни заведения, а в игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения, посещаемостта ще бъде ще бъде ограничена до 50 процента от капацитета им.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular