Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилСамодейците от Жабокрът с четири първи места от „Струма пее“

Самодейците от Жабокрът с четири първи места от „Струма пее“

Четири първи места завоюваха самодейните състави от кюстендилското село Жабокрът на фолклорния фестивал „Струма пее“. Това съобщи секретарят на Народно читалище „Съгласие“ Милена Стоименова. Във фестивала, проведен на 21 и 22 август в Невестино, се изявиха над 1000 изпълнители от цяла България. Жабокрътчани изпъкнаха в надиграванията и надпяванията край легендарния Кадин мост.

Женската фолклорна група „Славей“ с ръководител Анита Василева се представи с народните песни „Море пий, юначе“ и „Суде ми е ведро небо“. Мъжката фолклорна група, ръководена от Венцислав Войнски, извиси глас с „Калеш Кате“, „Стамена“ и „Йова мома“. Танцовият състав „Жива вода“ под ръководството на Димитър Иванов разтърси сцената с шопска копаница и старинно хоро „Кукунеш“. И трите формации не останаха незабелязани и спечелиха първите места в своите категории.

„Знаехме, че ще победим, защото още докато бяхме на сцената, видяхме любовта и признанието в очите на хората. Един от членовете на журито дори дойде да ни поздрави лично. След толкова много участия в различни фестивали и конкурси постепенно израснахме и се научихме да даваме най-доброто от себе си“, разказа Стоименова.

Само няколко часа по-рано самодейците от Жабокрът вдигнаха на крака родното си село, което чества своя празник в последната седмица на месец август. Заредени с ентусиазъм и добро настроение, те се устремиха право към наградния фонд на „Струма пее“. Следващото събитие в „календара“ на читалището е през ноември, когато танцовият състав „Жива вода“ ще отпразнува своя 7-и юбилей.  Снимки: НЧ „Съгласие“

 

RELATED ARTICLES

Most Popular