Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионСанданскиСандански спечели приза за туристическа община на 2020 г.

Сандански спечели приза за туристическа община на 2020 г.

Община Кюстендил в Топ 4 в годишните награди в туризма 2020 г. за туристическа дестинация

 

Община Сандански спечели приза за туристическа община на 2020 година. Това стана на 5-ите годишни награди на Министерството на туризма.

Община Сандански спечели онлайн гласуването с 41,65% в съревнование с още 8 общини в тази категория, като общините Балчик и Бургас се нареждат на второ и трето място след Сандански.

Сред номинираните в годишните награди на Министерството на туризма бе и Кюстендил, като областният град бе сред претендентите в две категории – „Туристическа дестинация” и „Туристическа атракция/обект” за 2020 г., с два обекта.

В категория “Туристическа дестинация” община Кюстендил зае 4-то място, като е събрала 5,28%, изпреварвайки Казанлък – Долината на тракийските царе, община Сапарева баня и община Велинград. Победител в тази категория е Шумен – земята на първите с 63,60%. Втората позиция е за община Банско с 20.80%, а трети е туристически маршрут Свещената утроба на Родопа с 5,62%.

В категория „Туристическа атракция/обект” участваха Туида – късноантична и средновековна крепост, хълмът Хисарлъка и Художествена галерия “Вл. Димитров-Майстора”, като заеха съответно седмо и осмо място от общо 11 претендента с 1,91% и 1,29%. Челната тройка е Исторически парк-Варна.

Гоцеделчевското село Делчево заема трето място в категорията публикация на тема „Туризъм в България за 2020 г. в интернет блог”. За статията „Село Делчево и неговите 20 жители” са гласували 16,89%. Победител в категорията е статията „Забележителностите около нашата морска столица – Варна”.

В категорията „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2020 г. в телевизия” победител е документалният филм на Георги Крумов „Пирин – бялото предизвикателство” с гласовете на 82,63%.

В категория „Изборът на Българите” Ждрелото на р. Ерма се нарежда на второ място с 905 гласа, а Земенският манастир е на 9-о място със 164 гласа.

Официалната церемония по награждаването ще се проведе в град София на 11 декември.Екип ВЯРА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular