Monday, May 6, 2024
HomeРегионРилаСв. Иван Рилски, Ботев и Левски оживяват на изложба в Рила

Св. Иван Рилски, Ботев и Левски оживяват на изложба в Рила

Иисус Христос, свети Иван Рилски Чудотворец, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Васил Левски оживяват на изложба за юбилея на читалището в град Рила. Образите на Спасителя и именитите българи са пресъздадени с помощта на техниката „оримото”. Произведенията на изкуството са изработени от книги и ще бъдат показани на 13 май (събота) на изложбата „Наслада за очите и душата” в Народно читалище „Христо Ботев 1898”.

„Творбите в изложбата „Наслада за очите и душата”, която организираме по повод  кръглата годишнина на читалището, са дело на библиотекарката ни Соня Първанова. Изработени са с техниката „оримото” по проекта „Наслада за очите и душата – нов живот за отчислените книги с техниката „оримото”” и превръщането им в произведения на изкуството, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“. Това е първата изложба с изработени по проекта произведения. Соня Първанова подготви и ръководство за работа с тази техника, която скоро ще бъде издадена. На по-късен етап предстои и обучение за работа с „оримото” на библиотекарите от Кюстендилска и Благоевградска области, като ще се ползва и ръководството”, обясни читалищният секретар Лилия Ортакчийска.

Стана ясно още, че част от книгите – картини изобразяват сърчица. „Такива произведения ще бъдат подарени на нашите дарители и спомоществователи малко по-късно в събота, по време на концерта за юбилея”, отбелязаха от културната институция.

Във връзка с юбилея същия ден във фоайето на културния дом в Рила ще бъде открита и гостуваща изложба с рисунки на деца от цял свят. Творбите са рисувани за международен конкурс за деца, организиран от Фондация „Малък Зограф” с управител Иван Иванов.

Както писахме, в събота рилското читалище ще чества 125 г. от създаването си. Юбилеят ще бъде отбелязан с тържествен концерт на сегашните самодейнит състави и на бивши самодейци на читалището.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular