Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСапарева баняСлед ремонта на гейзера! Възобновяват процедурите по издаване на разрешителни за минерална...

След ремонта на гейзера! Възобновяват процедурите по издаване на разрешителни за минерална вода

Възобновяване на процедурите по издаване на разрешителни за вземане на минерална вода планират в Сапарева баня. Те бяха спрени заради възникналата тежка авария и последвалия ремонт на сондажа.

С докладна записка  кметът Калин Гелев иска Общинският съвет да разреши възобновяването на процедурите по издаване на разрешителни за водовземане от  Сондаж 1 ХГ на находище на минерална вода „Сапарева баня“, представляващо изключителна държавна собственост  по Закона за водите.

В докладната се припомня, че със свое  решение от 2011 година  Министерството на околната среда и водите  предостави на  общината за управление и ползване находището на минерална вода за срок от 25 години. Въз на това, след  решение на Общинския съвет, се издават разрешителни за водовземане. В предложението се казва още, че съгласно закона Общинският съвет определя искането за издаване на разрешително за ползване на минерална вода съответства ли на политиката и плана за развитие на общината, да се издаде ли разрешително за водовземане, или да бъде предоставена концесия за добив на минерална вода.

Посочено е също, че в края на май 2022 година възникна  авария – установен е пробив  и теч от  основната сондажна тръба на водовземното съоръжение, заради което процедурите по издаване на разрешителни за водовземане бяха спрени.

Ремонтните дейности на сондажа приключиха и вече е възстановено нормалното  захранване на резервоара,  акумулиращ минералната вода, посредством който същата  се разпределя до ползвателите, се  казва още в докладната.

Общинските съветници ще вземат решение по докладната на сесията си в четвъртък, 23 февруари.

RELATED ARTICLES

Most Popular