Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаСлед урагана Дангов: БСП кандърдисва д-р И. Ибришимов за водач

След урагана Дангов: БСП кандърдисва д-р И. Ибришимов за водач

Дупничани: Кауза пердута, следващите 20 год. шансовете на червените за власт са нула

Всички низови организации на БСП в област Кюстендил издигат дупнишкия стоматолог д-р Иван Ибришимов за водач на кандидатдепутатската листа в предстоящите парламентарни избори. Кандидатурата на Ибришимов е събрала най-широка подкрепа, дори и в град Кюстендил, където принципно левицата настоява за водаческото място.

Доколко обаче централното ръководство на БСП ще се съобрази с номинираната кандидатура е под въпрос. Под въпрос е и дали самият Ибришимов ще се съгласи или трябва да бъде кандърдисван с молби. От една страна всеизвестен факт е, че Ибришимов е в остър конфликт с червената лидерка Корнелия Нинова. Тя нееднократно е критикувана от потомствения стоматолог като председател на БСП. Зъболекарят неведнъж публично е заявявал, че Нинова е човекът, който води партията към дъното, като я държи отговорна за безконечните процеси на люспене и роене от плътта на Столетницата. Самият той все по-често гледа към политическите проекти на президента Румен Радев, като одобрява действията на държавния глава на политическата сцена.

Припомняме, че д-р Иван Ибришимов, заедно с цялото местно ръководство, подкрепяше кандидатурата на Кирил Добрев за лидер на БСП, с което нееднократно си навлече гнева на Корнелия Нинова. Най-силно това проличаваше в предизборно време, когато при реденето на кандидатдепутатските листи се спускаше не кой да е, а настоящият кмет на Дупница Първан Дангов. Това се случваше без ветеринарят да е събрал и половината от нужните му гласове, за да попадне там. За Дангов бе напълно достатъчно да декларира покорство и вярност към Нинова, както и да демонстрира собствената си неприязън към Ибришимов.

От друга страна, взаимоотношенията между двамата се движат от осанна до разпни го и търпят бурни катаклизми през годините. Паметливите още помнят времето, в което Иван Ибришимов и Станислав Павлов се превърнаха в герои от предизборна приказка. В нея се разказваше за послушните синове Иванчо и Станиславчо и техния султан, визирайки Пламен Галев. Първан Дангов ежедневно критикуваше съветниците от  БСП, като ги обвиняваше в обвързаност с групировките.

Това се случваше във времето, в което тогавашния кмет отново водеше пунически войни с местни политици, общински съветници, представители на бизнеса, а в един момент и с цял един град. Битката му за доверие и власт минаваше под мотото- „Не на страха!”. Двайсет години по-късно очевидно вече „превъзмогнал” страховете си, Дангов получи нов шанс за управление на Дупница. Това обаче се случи не и без помощта на д-р Ибришимов, който очевидно надскочи своята неприязън в името на БСП и отнемането на местната власт от ръцете на ГЕРБ.

И макар видимата му подкрепа да се изразяваше в бледа снимка на предизборната шатра от центъра на Дупница, то невидимата се състоеше в десетки разговори със своите съратници, увещавайки ги да простят с уверението, че сега ще бъде различно.

И докато заявката от нощта на изборите гласеше, че от този момент всички заедно започват работа за следващ мандат на новоизбрания кмет, само няколко дни по-късно Ибришимов  буквално „хвана гората” и се скри от хорските очи. Причината е ясна – бурното завръщане на торнадото Дангов, който още с встъпването си в длъжност успя да надроби истинска попара  от политически и обществени скандали. Серията на градоначалника обаче продължава и до днес. Само няколко месеца след встъпването си в длъжност, градоначалникът успя да срине общественото доверие в БСП под нулата.

И макар Ибришимов зорко да пази политическа и личностна дистанция, която видимо да го разграничава от новия кмет, то ще му бъде трудно да обясни факта, че в екипа на Дангов са двама от най-верните му хора в лицето на Валентина Караганова и Бойко Христов.

Към днешна дата, дори и да получи подкрепата на Нинова, за стоматолога съществува реалната опасност да бъде „проигран”.  Въпреки заявката,че именно той е единственият, който може да извади мандат за БСП в областта, то шансовете му това да се случи е кауза пердута и граничи с нула след опустошителните последици от торнадото Дангов. В това вече са убедени дори собствените им съпартийци, които берат плодовете от последния избор.

„Следващите 20 години БСП няма никакъв шанс да бъде на власт в този град и тази община. Срамът е огромен, а погромът е пълен”, признават сами социалистите в Дупница. Така задачата на Ибришимов за спечелване на мандат става все по-сложна. Последният им резултат е ясен – червените за първи път останаха без депутат в Кюстендилско, сега дерзаят да го повторят.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular