Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБанскоСноубордист вдигна на крак спасителите в Банско

Сноубордист вдигна на крак спасителите в Банско

ПСС: Има опасност от лавина, скиорите да избират терен с малък наклон

Уплашен сноубордист вдигна на крак отряда на Планинската спасителна служба в Банско. В следобедните часове планинските спасители извършиха спасителна акция в продължение на час и половина в района на Демянишка полена. Сигналът е подаден от 25-годишен сноубордист от София, който излязъл от трасето на писта №10 на Тодорка и се насочил към гористата част на изток в посока х. “Демяница”. Дълбокият сняг в улея, където затънал, го изплашил и той подал сигнал за помощ. Планинските спасители бързо локализирали местонахождението му и за кратко време стигнали до изгубилия се неопитен сноубордист.

От ПСС – отряд Банско заявиха, че нищо сериозно не се е случило, а страхът е бил много по-голям от опасността в конкретния случай. Но изрично подчертават, че опасността от лавини и снежни дъски е изключително висока. „Никой и при никакви обстоятелства не бива да надценява възможностите си и да поставя в опасност както себе си, така и спасителите“, казаха от ПСС-Банско.

Припомняме, по-рано във вторник бе съобщено за висока лавинна опасност в района на Банско и Добринище вследствие на обилния снеговалеж в първия ден на седмицата. Планинските спасители препоръчват туристите, скиорите и сноубордистите да избягват високата планина и да избират терен с малък наклон и без лавинна опасност от склоновете над тях.

Обилният снеговалеж, придружен със силни южни ветрове, образува много снежни дъски на всички височини в планината, които са много чувствителни и падането им е възможно със съвсем малка провокация. Специалистите наблюдават притеснителна комбинация от ледена кора и слабо споен сняг под нея в гористата част на планината и на границата с алпийската. Те предупреждават, че с натоварването от новия сняг там също е възможно образуването на снежни дъски.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular