Friday, May 3, 2024
HomeБизнесСобствениците на заведения в Дупница и региона отчаяни от високите сметки

Собствениците на заведения в Дупница и региона отчаяни от високите сметки

  • Е. Кастрев: Миналата година по това време сметката ми за ток беше 2100, а сега 6000 лв. , обричат ни на затваряне

  • Съкращаваме персонала на минимум, ситуацията е критична, споделя стопанисващият две кафенета Славчо Павлов

 

Собствениците на заведения в Дупница и региона са отчаяни от тежкото положение, в което се намират. Новите, по-скъпи сметки за ток, повишаването на хранителните продукти и горивата, както и изискването за зелен сертификат доведоха кафенета и ресторанти почти до фалит. Обстановката се утежнява все повече и повече“, коментира пред „Вяра“ Емил Кастрев, който има заведение за бързо хранене, както и кафе-ресторант в Градската градина. Сметката му за ток през декември е била три пъти по-голяма от тази година по-рано. „Много е трудно. За декември месец ми дойде 6000 лева сметка за ток. Държавата още не е отпуснала подкрепата за последния месец. Компенсациите за декември ще дойдат може би през февруари. Отделно от това, те не са достатъчни. Утре ми е падежът на сметката за електроенергия, трябва да я платя. Също така трябва да се разплатя и с доставчиците. Така започваш забавяне и към тях и се получава един кръг, който се увеличава, а това е най-лошото. Миналата година по това време сметката ми за ток беше 2100, а сега 6 хиляди лева. През ноември пък 4000 лева. Аз дори не работих две седмици. Януари е слаб период и ми беше по-изгодно да не работя. Виждате, че хранителните стоки също са нагоре. Ние извършваме и доставки, а горивото за автомобилите също се повиши. През последните месеци работя само за да си издържам персонала. Поддържам връзка и с други колеги, които също са отчаяни. Обричат ни на затваряне, губим много пари. Не можеш да си изкараш заплатата за себе си, да не говорим за каквато и да е печалба. Готови сме за протест и със сигурност ще се включим, ако има такъв“, коментира Емил Кастрев.
В намиращия се близо до с. Ресилово комплекс „Райски кът Марианна“ също отчитат огромното повишение на сметките за отопление. „Ние сме главно на ток и ни дойде доста голяма сметка. Също така работата ни намаля доста. Не знам с тези сметки дали ще можем да работим. Реално трябва да плащаме по 6000-7000 лева за ток. Дори не можем да докараме баланса си на 0:0 в края на месеца. Изобщо не става пък въпрос за някаква печалба. Надяваме се и всичко това с коронавируса да отмине скоро. Но както винаги, когато има повече случаи, самите хора се притесняват и идват по-малко гости. Другото е, че може би клиентите просто нямат възможност. Знаете, че всички цени са нагоре и на хората най-вероятно не им остават средства за друго. За предишния месец имаше някакво намаление за тока специално, но при декемврийските сметки вече го няма. Става все по-трудно. Ние участвахме в Дупница при предишния протест през есента. Сега сме още по-мотивирани за такъв, защото нашият бизнес умира“, заяви Василена Ганчева, управител на комплекса.
Влошеното положение в бранша коментира и Славчо Павлов, който стопанисва две централни кафенета в града. „Наистина положението е много тежко. Ако трябва да изброявам нещата, които са се влошили, ще отнеме много време. Като започнем със сертификатите, ограниченията, намаляването на посещаемостта, повишението на цените на продуктите и се стигне до повишението на електроенергията – това е капакът на всичко. В зависимост от някои подробности вече стига до 3-4-5 пъти от стандартното. Общината пък повиши двойно тротоарното право от януари. Трябва да събираме маси и столове, за да икономисаме от тази такса. От 3,50 на 7 лева беше увеличено тротоарно право. Надявахме се, че поне общината ще ни помогне на местно ниво, но това не се случи, точно обратното стана. Заведенията от центъра са най-пострадали. То ще се отрази и на клиентите. Ние не сме ги сложили за наше удоволствие. Сега съответно ще трябва да ги съберем. Колегите масово затварят. Други, като нас, спират и се ограничават. Ние сме спрели отоплението на външната част, т.нар. зимни градини, защото не можем да издържаме на това натоварване. Съкращаваме персонала на минимум, доколкото можем. Цените не сме ги пипали. Срещу кого да протестираме? Това е функция на определени неща. Цените се вдигнаха и в Европейския съюз, и в Турция също. Аз съм наясно, че нищо не може да се направи. Това, което може да направи, правителството го прави. Дава компенсации, те ще ги дадат за февруари месец. Това е частично, но те няма какво друго да направят. Газта също се вдига, защото много заведения работят и на газ. Бих казал, че ситуацията е критична.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular