Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаСредношколци управляваха Дупница за един ден, Кристин Малашевска стана кмет

Средношколци управляваха Дупница за един ден, Кристин Малашевска стана кмет

Младежите приеха декларация за взаимодействие с общината

Ученици от средни училища в Дупница „управляваха” града във вторник за няколко часа. По инициатива на местната управа по повод Деня на българската община – 12 октомври, 18 младежи станаха общински съветници за един ден и проведоха заседание. В т.нар. Ден на отворените врати Общинския съвет оглави Алекс Христов от ПГ “Христо Ботев”, който проведе сесията. Кметския пост зае Кристин Малашевска от СЕУ “Св. Паисий Хилендарски”, която е и състезателка по бадминтон. Нейни заместници бяха Николай Мехмед и Марио Начев, съответно с ресори „Стопански дейности” и „Социални дейности”.

Младежите бяха приветствани от кмета Методи Чимев и председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов. „Залата на Общинския съвет е мястото, където се коват законите и наредбите на нашата община. За нас са важни вашите мнения и препоръки. Сверяваме часовника си с вас”, обърна се към младите хора Чимев. Градоначалникът пожела здраве и успехи на младите хора. Отбеляза, че се надява след време някои от тях да бъдат отново на тези места, не само за един ден.

Шефът на местния парламент посочи, че иска учениците да усетят духа на залата и да си представят, че са общински съветници, да разберат, че политиците са съвсем нормални хора. „Ние ковем правилата и наредбите на местното самоуправление. Сами в Дупница ковем бъдещето си. Приемаме разпоредби, проекти за развитието на града. Обсъждаме възможности – какво може да се направи, как може да се финансира. Всичко е свързано с нашите умения”, обясни Костадинов. ОбС шефът даде пример с казус трябва ли да се плаща такса за детските градини, по който общинските съветници с различни виждания могат да вземат решение. Младите общински съветници трябваше да разберат, че има различни политически виждания – леви и десни, на либерали и консерватори. Че има мнозинство и малцинство, наречено опозиция.

Кристин Малашевска прочете декларация за взаимодействие между община Дупница и младите хора, която бе подложена на гласуване и приета единодушно. Средношколците декларират, че се обединяват около принципи за сътрудничество с младежки НПО за осъществяване на местни и национални инициативи, реализиране на съвместни проекти за финансиране на образователни, спортни, социални, културни и др. прояви на общината, дейности за насърчаване на младежката заетост и различни форми на инициативност на младите хора, предприемачество и професионална реализация и др.

По време на импровизираното заседание съветниците за един ден дадоха предложения за инициативи в различни сфери за превръщането на Дупница в едно по-привлекателно място. Антонио Таушанов от ПГ „Акад. С. П. Корольов” настоя да се ремонтира дворът на учебното заведение, в което учи, и да се подобри сградният фонд на училищата. Доника Карабельова, която има намерение да учи политология, се поинтересува дали може да стажува в общината. Поставени бяха въпроси за разкриване на кино в града, за развитието на спорта.

След приключването на сесията учениците посетиха кабинетите на кмета и на председателя на Общинския съвет. Там получиха по-конкретна информация за дейността на градоначалника и шефа на местния парламент.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular