Monday, May 27, 2024
HomeНовиниСвятСтолтенберг: НАТО не търси конфликт с Русия

Столтенберг: НАТО не търси конфликт с Русия

Съюзниците от НАТО удвояват присъствието си в Естония

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО няма да изпрати войски в Украйна. Той обвини руския президент Владимир Путин, че е „разрушил мира в Европа“.
„Ние ще защитим всеки сантиметър от нашата територия”, заяви Столтенберг, който заедно с полския президент Анджей Дуда посети военновъздушната база Ласк в Полша.
Столтенберг подчерта, че като отбранителен съюз „НАТО не търси конфликт с Русия“, но каза, че Алиансът е готов да се защитава и наскоро е засилил източния си фланг.”През следващите два-три месеца съюзниците от НАТО ще удвоят присъствието си в Естония, за да осигурят възпиращо действие на източния фланг на алианса”, заяви министърът на отбраната Калле Лаанет пред парламента, където информира за събитията в областта на сигурността около Украйна.”Допълнителни контингенти ще изпратят и Франция – 300 души, и Дания – до 250 души”, добави Лаанет. На срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. алиансът реши по молба на в Литва, Латвия, Естония и Полша да разположи тези държави многонационални батальони на ротационен принцип. От април 2017 г. във военния комплекс Тапа е разположена батальонна група на НАТО с около 1200 военнослужещи. Международният батальон на НАТО се ръководи от Обединеното кралство. В състава му на ротационен принцип се сменят френски и датски военнослужещиТой призова Русия незабавно да спре войната, да изтегли всичките си сили от Украйна и да се ангажира добросъвестно в дипломатическите усилия.
Столтенберг отново заяви, че съюзниците подкрепят Украйна с военна и финансова помощ, но изрично подчерта, че Алиансът няма да участва с военна сила в конфликта./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular