Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаСтранни поръчки! Община Дупница хвърля близо 900 хил. лв. за любопитни услуги

Странни поръчки! Община Дупница хвърля близо 900 хил. лв. за любопитни услуги

Съветници внасят питания за скоростното изтичане на пари от бюджета

Изключително странни поръчки е обявила Община Дупница по две направления. Те са странни, както заради стойностите им, а също така и предвид услугите, които се искат. Едната е свързана с осъществяване на физическа охрана на обекти на територията на общината, а другата с предоставяне на юридически услуги и правни консултации.

На 15.03.2024 г. от Община Дупница са отправили покана към 3 пловдивски фирми за осъществяване на охрана, срещу прогнозна стойност от  „скромните“ 672 840 лева за срок от12 месеца, което прави по 56 070 лева на месец. При това договорът ще бъде сключен чрез „пряко договаряне“. Видно от поръчката, необходимият брой пазачи е 25-има.

Любопитно е, че въпреки немалката сума, процедурата не е чрез обществена поръчка, която не само, че ще доведе до сериозна конкуренция, но и значително ще намали в пъти заложената сума. Нещо повече.

През изминалите години общинските обекти са  охранявани от общински служители назначени на минимална заплата, а разходът е бил в пъти по-малък от заложената сега сума.

„Най-нормалното е, ако не са доволни от определени пазачи те да бъдат сменени с хора, които изпълняват по-съвестно задълженията си, включително и да се вдигнат заплатите им. Дори и при корекция, сумата ще бъде минимум два пъти под заложената. Но да разхищаваш с такава лекота парите на данъкоплатците – е безобразно. Още повече, че при този модел на избор на изпълнител вероятно говорим за предварително предрешен избор“, коментираха общински съветници, като се очаква това да бъде внесено официално питане до кмета.
Друг любопитен въпрос е какво налага форсмажорното бързане по избор на изпълнител за този вид услуга, като поръчката е обявена на 15-и март, а „прякото договаряне“ е насрочено за четвъртък– 22 март от 11 часа, т.е. за 7 дни?!

Още една интересна обществена поръчка може да бъде видяна, а именно „Предоставяне на юридически услуги и правни консултации“, като услугите ще се извършват за общинска администрация и за обществени поръчки. Отделената за тази услуга сума е също „скромна“ – 223 200 лева с ДДС за срок от 2 години. В същото време, Община Дупница има отдели „Правен“, както и „Обществени поръчки“, където са назначени юристи и експерти, които получават заплати за същата тази дейност. Процедурата по избор на изпълнител е с дата от 7 март т.г., с покани до 6 фирми, като отварянето на офертите е направено на 19 март т.г., а преговорите ще започнат на 28 март т.г.

Много е вероятно за мотивите за тази поръчка също да бъде входирано официално питане за сесията на ОбС идната седмица.
Само тези две поръчки са на стойност почти 900 000 лева от бюджета на Община Дупница. По всичко личи, че със скоростта на харчене за „странни“ услуги и сумите по тях, в края на годината се очаква драстично увеличение на местните данъци и такси, коментират общински съветници./ zadupnitsa.com

RELATED ARTICLES

Most Popular