Wednesday, May 8, 2024
HomeБизнесСтроителството на голям туристически комплекс край Самоков за 300 млн. евро започва...

Строителството на голям туристически комплекс край Самоков за 300 млн. евро започва догодина

Строителството на първата част от голям туристически комплекс с голф игрище край Самоков, който се подготвя от няколко години, се очаква да започне през 2020 г. Инвеститор е дъщерно дружество на “Маркан холдинг” – “Голф Окол”, като целият проект се оценява на 300 млн. евро и ще се изпълнява на няколко фази. Само в първия етап, който включва голф игрище, 5-звезден хотел и част от предвидените ваканционни и жилищни имоти в комплекса, ще бъдат вложени приблизително 60 млн. евро. Намеренията на компанията са този етап да приключи за около три години.
Комплексът ще е разположен на площ от около 3000 дка в землището на село Горни Окол, като в различните посоки ще гледа към язовир “Искър” и планините Плана и Рила. Справка в имотния регистър показва, че земята е купена през 2014 г. от община Самоков. Целият проект предвижда изграждане на международно голф игрище от 18 игрални полета и площ от 650 дка, 5-звезден хотел, ваканционни и жилищни сгради, екоферма с туристически характер, търговски, развлекателни, спортни и други съоръжения. Проектът ще се изпълнява на части, като цялостното му развитие ще обхване период от около 20 години. Това включва най-вече поетапното изграждане на жилищните сгради по квартали. Досега в проекта са инвестирани около 8 млн. лв.
В момента тече интензивен процес на проектиране, като отделните проектови елементи са в различен етап, уточниха от компанията.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular