Thursday, May 9, 2024
HomeРегионРадомирС благотворителен събор събират пари за ремонт на храма в Бобораци, нужни...

С благотворителен събор събират пари за ремонт на храма в Бобораци, нужни са 10 000 лв.

Програмата включва кулинарно състезание, уроци по патриотизъм, песни и танци

 

Благотворителен събор за набиране на средства за ремонт и реставрация на храма “Св. Петка” ще се проведе на 28 август в радомирското село Бобораци. Програмата започва с тържествена света литургия, водосвет и освещаване на иконите в 9 ч. Час по-късно е предвидено забавление за децата под мотото “Пейте, танцувайте, рисувайте и майсторете за радост на всички”.

Официалното откриване на събора ще направи кметът на Радомир Пламен Алексиев от 11 ч.

Една от атракциите на събора ще бъде кулинарното състезание с гозби от Радомирско и околията. По-късно гостите ще имат възможност да се включат в кулинарния базар на ястия, приготвени от деца. Пътуващото читалище също ще има спирка в радомирското село.

Предвидена е и богата музикална програма на самодейни състави – хора, песни и много забавления. Съборът ще финишира с тържествена заря.

“Целта на това събитие е да възвърнем българщината във всеки от нас, за да не забравяме нашите автентични традиции и обичаи, но и най-важното – да съберем необходимите средства за продължаване на ремонта и реставрацията на храма „Света Петка“ в селото.
Вярваме, че няма да останете безразлични и с Вашето участие ще допринесете за благотворителната кауза, както и за колорита и въздействащата сила на този празник.

Празникът ще бъде изпъстрен с богат празничен хоровод на групи за автентичен фолклор, възстановки на народни обичаи и занаяти, кулинарни състезания, час по патриотизъм за деца и възрастни, със специалното участие на Пътуващото читалище.

Не се чудете и с фолклорна носия се облечете, на мегдана в
с. Бобораци пристигнете и хубавото настроение си вземете”, коментираха организаторите.
Те горещо препоръчват облеклото да бъде фолклорна носия – автентична, сценична, стилизирана или част от носия.

Храмът „Света Петка“ в село Бобораци, община Радомир, е единственото средище на хората от селото, запазило българския дух и култура. Храмът е построен през 1868 г. и оттогава не е спирал да дава сили и енергия на хората, които го посещават. Това е една от най-старите църкви в община Радомир.

С волята и усърдието на хората от селото са запазени иконите от построяването на църквата, които са произведения на майстори от Самоковската школа.

През последните 10 години е извършен основен ремонт на камбанарията, възстановена е оградата, построен е навес и място за приготвяне на курбан. По случай 160-ата годишнина от построяването на храма е направен изцяло нов покрив и е възстановено подпокривното пространство.

През 2019 г. започна реставрация на стенописите и така до днес. Олтарът и емпорията също имат нужда от ремонт. Тези реставрационни и ремонтни дейности ще дадат завършен вид на черквата, като ще я запазят за поколения напред.

За събирането на средствата е сформиран инициативен комитет  от местни жители с помощта на община Радомир и кметство с. Бобораци, както и местни фирми и дарители за набирането на необходимите средства.

Целта на кампанията е да се събере сумата от 10 000 лв., като това ще допълни необходимите бюджетни средства от 25 000 лв. за продължаване и завършване на реставрацията и ремонта на храма „Света Петка“.

RELATED ARTICLES

Most Popular