Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилС проекта "Светлина и дух" поставят началото на честванията за 140 г....

С проекта “Светлина и дух” поставят началото на честванията за 140 г. на Майстора

Символично начало на честванията по случай 140 години от рождението на големия български художник Владимир Димитров-Майстора ще бъде поставено във вторник от 11 часа съвместно с БТА и Национален дарителски фонд „13 века България“.
Пряко от зала „МаксиМ“ на Българската телеграфна агенция ще бъде представен проектът „Светлина и дух“, посветен на 140-ата годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Мултимедийната творба на доц. д-р Венелин Шурелов вплита в едно живота и най-знаковите произведения на Майстора, наричан още „иконографът на българското лице“.
Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова, кметът на Кюстендил Петър Паунов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев ще открият събитието.
Поканени са министърът на културата Атанас Атанасов, Валентин Господинов – директор на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил, Ярослава Бубнова – директор на Националната художествена галерия, Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия, Любен Генов – председател на Съюза на българските художници, и др.
Владимир Димитров-Майстора (1882 – 1960), едно от най-големите имена в българската живопис, е роден в кюстендилското село Фролош. Твори през първата половина на 20-и век. Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване. Майстора има принос и като военен художник – създава стотици скици на българските войски, предавайки емоциите в окопите и бита на войната.
Едни от най-прочутите му творби са свързани с хората и природата в Кюстендилския край: „Моми“, „Цветница“, „Фамилия“, „Девойка от Кюстендилско“, „Жетварка“, „Мома с ябълки“ и други.
Център на честванията на 140-ата годишнина на Владимир Димитров-Майстора е община Кюстендил. БТА е медиен партньор на събитието.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular