Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаТревожна статистика от Дупница: Срещу всеки втори брак стои един развод

Тревожна статистика от Дупница: Срещу всеки втори брак стои един развод

Нетърпимост, тормоз и злоупотреба с алкохол са сред причините за разтрогване на семействата, жени губят права над децата си заради системно пиянство

Традиционната изневяра вече не е в Топ 5 за угасване на семейното огнище

Увеличение на бракоразводните дела в Дупница отчитат адвокатите по семейно право в града. Според последните статистически данни за изминалата 2022 год. сключените бракове в общината са 126, а разводите са малко над половината, или общо 69. Тревожната тенденция обхваща повече двойки, тъй като в нея не попадат живеещите на семейни начала. “Реално от 30 бракоразводни дела през миналата година, имам още толкова, които уреждат взаимоотношенията между живеещи съвместно”, коментира адвокат от Дупница. Общото между повечето двойки, които решават да сложат край на семейните взаимоотношения е, че са предимно млади хора. Рядко са случаите, при които семейства в средна и над средна възраст пристъпват към крайната мярка.

Най-честата причина посочена в исковите молби е несходство в характерите. “Младите много бързо губят търпимост един към друг. Не правят компромиси и не отстъпват в името на брака. За тях той вече не е онази иституция, която трябва да се брани, за да просъществува в годините”, споделят местни юристи. Сред причините за разводите са още домашно насилие, физически и психически тормоз, както и непрекъсната злоупотреба с алкохол. “Не са малко случаите, при които не мъжете, а жените системно злоупотребяват с алкохол и не могат да изпълняват задълженията си като родители. През изтеклата година имам 3 случая, при които децата са предадени за отглеждане на бащите им, точно по тази причина. Това в годините назад би се разглеждало като прецедент, но сега не е така”, посочва един от известните специалисти по бракоразводни дела в града. Според него традиционната изневяра е отстъпила от челните места като причина за разтрогване на семейното огнище.

“И днес появата на трети човек е проблем, но не основен. Повечето млади хора бранят неимоверно собственото си лично пространство, самостоятелност и старите си навици, отколкото това да не допускат появата на трети човек между тях. Имат силно изразено его и нетърпимост, които водят до разпадане на взаимоотношенията в семейството”, разказа адвокатът. По негови наблюдения кризата и безпаричието също са причина за угасване на семейната любов. “Много често липсата на пари изпраща единия от семейството извън страната, за да може да се осигури нормален живот у дома. С течение на времето обаче, хората се отчуждават един от друг. И когато вече имат пари се оказва, че във времето са загубили любимите си”. Юристите уточниха, че същите са причините за раздяла и на двойките, които живеят на семейни начала.

“Там положението е същото с изключение, че не се водят бракоразводни дела. В тези случаи се разглежда упражняване на родителските права, издръжка на децата, режим на вижданията, възможности за напускане на страната и различни видове имуществени претенции. Статистически те не попадат в тази справка, но техният брой е не по-малък от този на хората, които водят дела за развод”, категорични са дупнишки адвокати.

RELATED ARTICLES

Most Popular