Перничанин е полицаят трафикант, превозвал мигранти срещу 400 лв.

23-годишният полицай, хванат да превозва нелегални мигранти през страната, работи в системата на МВР от три години. Униформеният, който е родом от Перник, е излязъл в болничен до 31 декември 2022 г. Трябвало е да бъде на работа на 6 януари. При задържането не е оказал съпротива, но е обяснил, че превозва мигрантите за пари, съобщи Bulgaria On Air.

“След като е спрян бусът, той не е дал смислени обяснения. Легитимирал се е със служебна карта, вероятно разчитайки, че по този начин ще отклони проверката”, каза районният прокурор на Пловдив – Чавдар Грошев.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение и задържане под стража.

“Лицето е съжалило за това, което е извършило, но е извършвало и друг път такъв превоз на мигранти в страната. Казал, че изплаща кредит и му трябвали пари. Това е извънпроцесуално, заявил го е пред полицейски служители”, уточни Грошев.

Мигрантите дали по 4000 турски лири или 400 лева. Представили се за граждани от Афганистан.

“Заплащането вероятно провокира все повече лица да предприемат такава престъпна дейност”, заяви още районният прокурор на Пловдив.

Часове по-рано, също на магистрала “Тракия”, е спрян микробус с 25 млади мъже без документи за самоличност, които също се самоопределят като афганистанци. Задържан е шофьорът, който е от Харманли. И двете групи мигранти са натоварени в един и същи район – бургаско село. Към момента няма данни за връзка между двата случая.

Ниските заплати няма как да са оправдание за един полицай да извърши престъпление, смята председателят на Синдиката на МВР.

“Един униформен е решил да направи бързи пари, престъпвайки закона. Сега трябва да понесе цялата тази тежест на закона. Не бих го приел дори като обяснение, защото благодарение на усилията ни заплатите се повишиха значително. Това е същият симптом като корупцията”, коментира председател на СФСМВР Благоевград, Валентин Попов.

Той е категоричен, че става дума за единични случаи и дава пример със загиналите полицаи в Бургас, които опитаха да спрат автобус с мигранти. Според бившия вътрешен министър Еманул Йорданов това няма да е последният такъв случай.

“Каквито и да бъдат заплатите в МВР, винаги ще има служители, които няма да гледат съвестно работата си. Трябва да се обърне внимание на дейността на Инспектората на МВР и “Вътрешна сигурност”, убеден е Йорданов.

За 2021 година е имало 20 дела за трафик на мигранти, а през миналата – 53.