Турското външно министерство привика посланика на България

Турското външно министерство късно снощи привика посланика на България в Анкара Ангел Чолаков заради обвиненията, че турски официални лица се намесват в българските вътрешни работи.

Външното министерство на Турция отхвърли категорични твърденията, че българските избиратели са били манипулирани от турските власти по време на президентските и парламентарните избори в България на 14 ноември, съобщава БГНЕС.

Анкара намира за неуместно, че посланикът на Турция в София е бил извикан спешно от българското външно министерство с „неоснователни” обвинения.

Пред българския посланик в Турция е изразено мнение, че Анкара очаква гласуването на българите на турска територия да не бъде използвано за злоупотреба в българската вътрешна политика, като е връчена нота, съдържаща разяснения по въпроса. В нея е изразена и реакцията на Турция по отношение на демонстрации на граждани пред посолството ѝ в София.

Вчера постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов се срещна вчера с извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в София Айлин Секизкьок, във връзка с произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември 2021 г., включително предстоящия втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 г.

На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас. Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че турската държава открито се намесва в изборите в България, а турските медии са участвали открито в кампанията на първия тур от президентските избори в полза на един от кандидатите.

Около 18.00 часа вчера се проведе протест пред посолството на Турция в София. Участниците в протеста разпънаха голям флаг и скандираха „България, България”. Събралите се носеха плакати с надпис: „Турция е опасен, нелоялен и непредсказуем съсед“. Демонстрантите се опитаха да използват ябълки и домати, които носеха със себе си, но бяха възпрепятствани от служителите на реда. Демонстрацията завърши пред резиденцията на турския посланик в столицата.