Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияУдарът в „Малашевци“: Бандата на циганския барон Начо отвличала старци да им...

Ударът в „Малашевци“: Бандата на циганския барон Начо отвличала старци да им вземе имотите

  • 10 души от имотната мафия са задържани, избирали пенсионери без роднини, разкриха прокурор Гешев и гл. секретар на МВР

 

Имотна банда с тартор, по първоначални данни на разследването – циганския барон Начо, изнудвала и отвличала самотни старци без роднини, за да им открадне единствените жилища и да ги изхвърли на пътя. Това разкриха зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред медиите в столичния кв. “Малашевци”. Там бе проведена и спецакцията с участието на бопаджиите под наблюдението на Спецпрокуратурата. 10 души вече са задържани, за петима до момента вече има заповед за задържане, за останалите предстои да се прецени за повдигане на обвинение. Заведено е досъдебно производство. Прокурор Гешев бе категоричен, че става въпрос за класическа имотна мафия.

Към момента по това досъдебно производство са разкрити три такива случая, като в единия става въпрос и за отвличане на жертвата. В хода на операцията, продължила около година, за да се съберат годни доказателства, разследващите са предотвратили други три имотни измами.

Една от жертвите, останала заради имотната мафия без покрив, е психично болен човек, който вече е настанен в специализирано заведение. За примамването на беззащитните старци и ограбването им съдействали тъй наречените “бушони” – четирима-петима вече измамени хора, бивши жертви, които срещу дребни суми трябвало да съдействат при разработването и отнемането на жилището на следващите набелязани за ограбване възрастни хора. “Изключително грозно и нечовешко. Този сегмент от престъпността е характерен за определен тип социални прослойки”, коментира Иван Гешев.

“Става въпрос за организирана престъпна група, която се е занимавала с имотни измами – имотна мафия. Това са български граждани от цигански произход, група лица, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата за това, дали имат данни, че са зависими от алкохол, че са зависими от психични проблеми и нямат близки”, уточни Гешев. “Има данни за това, че едно от лицата – ромски барон с прякор Начо, е лидер на тази група. Дали ще се съберат доказателства, че е ръководил групата, ще стане ясно утре”, уточни Гешев. Начо няма легална дейност, от която да се изхранва.
“Няма да се учудя, ако не излезе и ТЕЛК. Многократно е регистриран. Това е сегмент на битовата престъпност – схема, типична от лица с нисък социален статус. Има няколко групи в София, които се занимават с това”, уточни номинираният за главен прокурор. Гешев допълни още, че както циганският барон Начо, така и останалите от престъпната група са били задържани, осъждани и регистрирани за сходна престъпна дейност. “Прокуратурата ще засили работата в този сегмент, защото съществуват такива групи, които отнемат последните жилища на възрастни хора, на нашите майки и бащи. По това досъдебно производство има данни за отвличания и изнудване”, каза още Гешев.
По думите му утре прокуратурата ще прецени, на базата на събраните доказателства, какви обвинения да бъдат повдигнати – дали освен организирана престъпна група да се добавят и отвличания, и изнудвания./ dariknews.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular