Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияУкраински бежанци напуснаха държавна база във Велико Търново, оплакаха се от лоши...

Украински бежанци напуснаха държавна база във Велико Търново, оплакаха се от лоши условия

Украински бежанци, които преди два дни са били пренасочени от Варна към държавна база във Велико Търново, се оплакаха от лоши условия в нея, съобщи БНТ.

Още при пристигането си на място групата от 20 човека отказала да се настани, защото по думите им държавната база не е годна за живеене.

Групата е преместена в хотел в Горна Оряховица.

“Изцяло процесът на преместване на украинските граждани от областите Варна и Бургас към вътрешността на страната става централизирано през Националния контактен център и Националния оперативен щаб. Няма хаос, хората бяха извозени с влак до Горна Оряховица, след което бяха транспортирани с автобус до мястото на настаняване.

След пристигане на украинските граждани в мястото за настаняване, се оказва, че те виждат сериозна разлика между хотела,

в който са били настанени на Черноморието и базата, която ще използват тук. Те отказват да се настанят в тази база. Натоварват си отново багажа в автобуса, отказват да подпишат декларациите, които са подготвени от щаба за отказ от настаняване. И за да не задълбочаваме проблема, лично се заех с тяхното преместване на друго място”, заяви пред БНТ доц. д-р Соня Будева, заместник-областен управител на Велико Търново.

“Базата се използва, летуват ученици, това е база за ученически отдих

и спорт към Министерството на образованието”, допълни Иван Вачев, домакин на УОС “Света гора. Междувременно стана ясно, че първата група украинци от буферния център в Елхово ще бъде извозена към бившия пионерски лагер в Ястребино. Започна вече изготвянето на списъците с най-нуждаещите се, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която е на място в бежанския лагер, предаде БТА.

По думите ѝ с приоритет към държавните бази още днес първо ще бъдат пренасочени майките с малки деца,

болните и пенсионерите. Към бившия пионерски лагер ще бъдат транспортирани около 90 души. Изготвянето на списъците продължава и в момента. „Много е важно самите хора да са активни, те най-добре знаят какви са им нуждите“, каза още Тошева.

Вчера в бежанския лагер в Елхово бяха настанени близо 600 украинци от хотелите по Черноморието.

Временният център за пребиваване разполага с 221 жилищни фургона и капацитет от 1768 легла. Днес там се очаква да пристигнат още около 500 украински граждани.

RELATED ARTICLES

Most Popular