Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаУченици от дупнишкото СЕУ "Св. Паисий Хилендарски" с трето място на национален...

Ученици от дупнишкото СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” с трето място на национален конкурс по история

София Пешкова, Ева Костадинова и Дарина Ангелова проследиха светия път и пренасянето на мощите на св. Иван Рилски

София Пешкова, Ева Костадинова и Дарина Ангелова от СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” в Дупница се класираха на престижно място в тринадесетия национален ученически конкурс на фондация „Ценности“ под наслов „Ролята на културното наследство в историята и традициите на моя роден край“. Конкурсът постави пред участниците задачата да проучат събития или личности, оставили следа в културната памет на родното място. Докосването до малко известни факти или позабравени личности, търсенето на извори и интерпретацията им, както и обогатяването на познанията за културното минало на българския род бе задачата, предоставила изключително много и вълнуващи възможности пред участниците.
София Пешкова, Ева Костадинова и Дарина Ангелова от X клас направиха своето проучване за Светия път и пренасянето на мощите на св. Иван Рилски. За духовния покровител на Дупница и околията има много легенди, които те събраха, срещайки се с възрастни хора, които им разказаха онова, което като наративен извор се предава от поколение на поколение. Описанието на пътя и неговия маршрут срещна момичетата с местни краеведи и част от писменото им наследство. Така, събирайки своите материали, те се докоснаха до многоликата културна памет на българите. Тяхната разработка, озаглавена „Светия път“, бе класирана на трето място.
Участието в конкурса открива пред участниците много възможности. Тълкуването на миналото спомага за развитието на междукултурния диалог и създаването на нова историческа култура. Конкурсът е и част от европейската мрежа EUSTORY, обединяваща конкурси по национална история от 22 европейски страни и предоставящ възможности за участие в международни младежки семинари в мрежата на EUSTORY.

RELATED ARTICLES

Most Popular