Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаЦените на кооперативния пазар в Дупница растат, потреблението се свива

Цените на кооперативния пазар в Дупница растат, потреблението се свива

  • Търговка: Купуват се само основните продукти, оборотът ни падна наполовина

  • Стагнацията е жестока, категорични са продавачи и клиенти

Новият скок в цените на зеленчуците и плодовете е факт и на дупнишкия кооперативен пазар. Последното увеличение е от Нова година насам и засяга почти всички стоки, посочват търговците, които са принудени да качват цените в зависимост от поскъпването на стоката на борсата. Продавачите са категорични, че дупничани свиват потреблението.

Не само че пазаруват по-малко, но и се ограничават до най-необходимото. Най-търсени в момента са картофите, килограм от които струва между 1 и 1,20 лв. Доста се купува и праз лук, връзката е 2 лв. или малко над тази цена. Купувани са и мандарините, чиято цена стига до 2,80 лв. за килограм. Най-евтини при плодовете са българските ябълки, които могат да се намерят и за по-малко от левче килото. От зеленчуците най-евтина е марулята – 70-90 ст. за бройка. Доматите са от 1,40 до 2,80 лв. на килограм. 2,80 лв. е и цената на кило круши. Кило киви е 3 лв., нар – 3,50, орехи – 6 лв.

Ето как описа положението на пазара в момента една от продавачките, която работи там от години: „Ние почти не работим. Основно заради студеното време идваме по-рядко. И не продаваме българска стока, всичко е внос. Българска е само салатата, която е на различни цени, има на 70, 80 и 90 ст., според големината и качеството. След увеличението на цените на горивата и електроенергията цените скачат. Ние сме зависими от горивата и от цените на борсата, както знаете. Всичко поскъпна средно с 20-30 ст. и това веднага се отразява тук. Примерно качествена, хубава мандарина, ако около Нова година съм я давала 2,40, сега я давам на 2,80. Портокалите по същия начин. Ние продаваме първо качество портокали, затова е по-скъпо, но и фрешовите поскъпнаха. Нормално е и наистина е свързано с горивото”.

На въпроса ограничават ли се в пазаруването дупничани, отговорът бе: „Много ясно! Леееле! И още как! Хората са се стиснали, нямат парички. Стагнацията е жестока. Почти нищо не купуват. Гледат да си платят телефоните, лекарствата, които са много скъпи. Гледат да си платят тока, газта или горивото, с което се отопляват, основните неща. Като знаеш пенсиите и заплатите колко са големи… и за храна не стигат. Ще дойде и ще вземе един-два домата, една краставичка. Ако преди са купували по 5-6 домата, сега взима едно доматче…

Ще яде туршия, ще се лишава. Почти нищо не се търси. Картофки дойдат да си купят, празче, тиквичка да си опекат, основните продукти. Ама ние трябва да стоим тук, защото на нас сметките ни вървят. От Нова година досега оборотът ни се сви наполовина. При нас зимният сезон по принцип си е по-слаб, но истината е, че хората живеят трудно. Жал ми е най-вече за възрастните хора, особено като похарчат пенсиите. Дойде и вика: „Яде ми се мандаринка, ама не мога да си купя. Имам редовни клиенти, давам им и като вземат пенсията, идват да си платят. Жал ми е да гледам сълзите в очите на някои от тези хора.

И ние не сме добре, но за тях ми е най жал.”
А иначе дупнишкият пазар е зареден – предлагат се от ядки до кисело зеле, тиква, чесън, сухи чушки… Има и сланина, месо, включително консервирано, туршии. По някои от сергиите са закачени плетени на ръка чорапи и терлици. В павилионите около храма „Св. Георги Победоносец”, намиращи се в близост до пазара, пък са помислили за по-заможните – изложили са за продан ягоди – по 9,50 лв. килото, дини на цена 4 лв./кг.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular