Thursday, May 9, 2024
HomeРегионКюстендилТъпо! Изкореняват брезова гора в центъра на Кюстендил, вдигат паркинг!

Тъпо! Изкореняват брезова гора в центъра на Кюстендил, вдигат паркинг!

Започна изкореняването и прeзасаждането на около петдесетината 40-годишни брези край река Банщица. Дърветата се изкореняват от терен в центъра на града, върху който се прави паркинг и се изгражда инфраструктура на парк “Галерията”. Три от брезите вече са на новото си място с очакване да се вкоренят.

От месеци  еколози и създадено в социалните мрежи движение “Спаси Кюстендил” се противопоставяше на изкореняването на брезите. Според тях дърветата са обречени и най-вероятно ще изсъхнат – голям риск е десетилетни брези да се вкоренят наново по брега на реката.

Презасаждането се прави по специална и скъпа технология. Премесването се отложи заради вегетативния период на дърветата – в края на ноември, когато е приключил листапъдът им, е най-подходящият момент да се презасадят в прясно изкопани дупки  с около 1,50 м. дълбочина, казаха специалисти по растениевъдство. Новозасадените дървета се връзват с въжета, за де не пострадат при силен вятър или буря.

“Специална технология. Сигурно тя включва прикрепянето им с въженца на новото място.  И за сведение първите преместени и странно прикрепени с въжета брези не са 40-годишни! Това са последните засадени на старото място от кюстендилци,” преди не повече от 3-4 години.”- категорична е Мария Петрова от Кюстендил
RELATED ARTICLES

Most Popular