Friday, May 3, 2024
HomeБизнес13 фирми търсят 174-ма работници на младежка борса в Дупница

13 фирми търсят 174-ма работници на младежка борса в Дупница

Свободните позиции са за шивачи, общи работници, сервитьори, бармани, камериери…

174 работни места предложиха работодатели на трудова борса, организирана от Бюрото по труда в Дупница. Свободните позиции са в сферата на хотелиерството, ресторантьорството, промишлеността, услугите и търговията. Обявиха ги 13 фирми, чиито представители присъстваха на младежка трудова борса, проведена в Дома на техниката.

Търсещи работа младежи имаха възможност да получат конкретна информация от служители на  „Мони текс 66” ООД – Дупница, „Василкьов” ЕООД – Бобошево, „Еко Ресурс Р” ООД – Дупница,  „Автокомерс 93” ООД- Дупница, „Степ Фуутокс Юръп” ЕООД – Дупница, „М Г шуус” ЕООД – Дупница, „Рила Мегатур” ООД – Сапарева баня, „Аладин фуудс” ООД – София, „О. П. Елос” ЕООД, „Емали 2006” ЕООД – Сапарева баня,  „Мира 1 100” ЕООД -Сапарева баня, Военно окръжие – Кюстендил. Имаше и щанд на „EURES” -организацията, обхващаща трудовите пазари на страните – членки на Европейския съюз. Младежката трудова борса се организира по проект „Готовност за работа” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Това е проект, по който работим от няколко години. Той е насочен към младежи до 29-годишна възраст, които нито учат, нито работят, нито са регистрирани в бюрата по труда.

Нашата цел е да регистрираме такива хора, да ги мотивираме и с активните услуги и инициативи, които провеждаме, включване в обучение, насочване и реализация на пазара на труда”, обясни Станислава Поповска – директор на Регионална служба по заетостта – Благоевград. Проектът ще се реализира до края на 2023 г. „Идеята е да обхванем и тези, които не са регистрирани. Т.е. да сме посредници между работодателите и търсещите работа да изградят едни работни отношения, да сключат договор”, допълни началникът на Бюрото по труда в Дупница Виолина Лазова. От „М Г шуус”, чиято база е в Дупница, могат да назначат 15 шивачи и 12 кроячи. Фирмата е специализирана в производство на луксозни обувки, и по-точно на горната част. „Търсим шивачи, ръчници, кроячи в обувното производство.

Шефовете са имат договорни отношения и е осигурена целогодишна работа, заетостта е плътна, но ни трябват хора. Не ни стигат хората. Идват млади хора, които се опитват да се научат, за да работят като ръчници, но много за кратко. От 20-ина младежи, които дойдоха на работа, останаха 6. Те усвоиха. Има и възможност за развитие. Едно от момичетата, изпратено ни от Бюрото по труда, стана контрола, усъвършенства се, изучи всички процеси. Но такива, които искат да се научат да работят, са единици. Нагласата на масата е някак си… ако може да се спечелят пари, без да се работи. Почивките се спазват стриктно. Много малък е интересът – извън работно време да попитат как става това… Идват, правят точно каквото им е казано и напускат”, коментира представителят на фирмата Вероника Георгиева. Служителката подчерта, че е проблем и липсата на специалности като „Машинен оператор” в обувното производство в средните училища в града, които да подготвят кадри.

„Възнаграждението обикновено зависи от уменията, които покаже работникът. Започват на минималната работна заплата, но се стига от 800 нагоре. Момичето, за което споменах, вече е на съвсем различна заплата от тази, на която започна преди 3 месеца”, допълни Георгиева.

„Рила Мегатур” е една от водещите фирми в Сапарева баня. Занимаваме се с туризъм. Скоро отворихме нов хотел, който предлага високо качество на обслужване, и търсим хора, които да станат част от нашия екип, да се развиваме заедно и да ставаме все по-добри в сферата, в която работим”, каза Николета Бояджиева – завеждащ „Човешки ресурси” в дружеството. Там имат по 3 мeста за камериери, сервитьори и помощници в кухня. Предлагат работа и за 3-ма спасители, и за 3-ма рецепционисти. „Ние сме верига заведения за бързо хранене, на българския пазар сме от 1998 г. Предлагаме бургери, дюнери, пици и панирано пиле, като имаме и собствена производствена база в Съединение и Цалапица. В Съединение е за месото, което ние си обработваме сами, а в Цалапица производството ни е на картофи, сосове и др. неща, които са ни необходими за работа. В момента имаме нужда от хора за София, при нас се работи на смени. Заплаща се на изработен час, минималните заплати са 800 лв. и възнагражденията стигат 2500, в зависимост от позицията. Позициите са обособени по сектори – на пица, на каса, на дюнер и на панирано пиле. Подсигуряваме квартира в София и безплатен порцион по време на работа”, обясни мениджър „Човешки ресурси” в „Аладин фуудс” – София.

„Аз съм част от екипа на ”103 градуса хотел и СПА”, както и на новооткрития ни обект в Паничище „103 алпин”. Позициите, които са отворени в момента, са рецепционист – за двата ни обекта има по един брой, и шофьор с технически познания. За хората, които не са местни, сме осигурили транспорт, изхранване и ако е необходимо, и общежитие”, обясни Радостина Стоимирова от „О. П. Елос” – Сапарева баня.

Разговаряхме и с част от търсещите работа. „Завършила съм икономическа информатика в механотехникума и от 4 месеца съм безработна. Работех, но излязох в майчинство и сега се надявам да намеря работа”, каза Маргарита Моллова.

Юлиянa KOЛЧAKOBA

RELATED ARTICLES

Most Popular