Зам.-министър Деница Никова: Инвестираме над 9 млн. лв. за енергийна ефективност и обновяване на 20 жилищни и обществени сгради в Сандански; Общината се утвърждава като като значима СПА дестинация

 

Никова и кметът Кирил Котев дадоха началото на проект „Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата” – ще се монтират нови дограми, нова ВиК инсталация, обновяване на фасадата, топлоизолация на покрива и др.

Над 9 млн. лв. ще бъдат инвестирани в община Сандански по линия на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в мерки за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради. Това обяви заместник-министър Деница Николова, която заедно с кмета на община Сандански Кирил Котев, даде началото на проект „Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Обновяването на сградата е част от 9-те договора на общината по проекта, финансиран от оперативната програма, който включва подобряване на енергийната ефективност на 16 жилищни сгради, обновяване на 4 административни сгради и модернизиране на професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в града. „Няма по-приятно нещо за мен от това да стартирам реализацията на нови проекти. С ресурса от над 9 млн. лв. ще подкрепим община Сандански да развие града като културен, средищен център и да стимулираме възможностите за икономическо развитие и създаване на нови работни места“, заяви зам.-министър Николова.  Тя изрази надежда модернизацията на културния център да приключи още в края на този строителен сезон, след което в обновените зали да се провеждат културни събития, които да обогатяват града. Проектът предвижда монтиране на нови дограми, нова ВиК инсталация, обновяване на фасадата, топлоизолация на покрив, нови системи за отопление, монтиране на енергоефективно осветление и др., с което емблематичната сграда да се превърне в съвременен, модерен, уютен и приветлив Дом на културата. Зам.-министър Деница Николова поздрави кмета на общината и неговия екип за успеха в кратки срокове да мобилизират своите усилия и да направят всичко възможно проектът да се защити и стартира.

„Ако няма общото разбиране за това, че трябва да развиваме нашите региони, да използваме ресурсите по най-ефективния и целесъобразен начин за подкрепа на хората за това да живеят по-добре, ние никога не бихме постигнали резултатите, към които се стремим“, заяви още тя.  По думите й в последните години община Сандански се утвърждава като значима СПА дестинация. Развива се успешно, а и се подобрява качеството и стандарта на живот, категорична бе тя.
В програмния периода 2007-2013 г. в община Сандански по линия на ОП „Регионално развитие“ са инвестирани над 17 млн. лв. в обекти, които също допринасят за развитието на града и промяна на неговия облик, отбеляза още Деница Николова.

Снимки: Роска НОЦКОВА