270 певци, танцьори, оркестри люляха Перник на фолклорен празник за Еньовден

Истинска феерия от звуци, багри и танци завладя Перник на Еньовден. За шести път кметство „Изток“ бе домакин на един уникален регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България 2017 г.

През целия ден на сцената в местността Ладовица над 270 певци, танцьори, оркестри, разказвачи представяха богатото фолклорно наследство, което са съхранили. Проявата бе свързана с еньовденската обредност.

Сред официалните гости на празника бяха зам.-кметовете на община Перник Владислав Караилиев и Йордан Павлов, областният управител Ирена Соколова и др. Още от сутринта публиката беше заредена с положителни емоции и очаквания от многообразната програма, която включва различни жанрове. Околните ливади бяха пълни с еньовче и всякакви билки, а първата работа на прииждащите хора бе да отидат и да си откъснат букетче билки, които да занесат вкъщи. Участниците във фестивала бяха оценявани от жури с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ при БАН) и членове – гл. ас. д-р Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ при БАН) и д-р Галина Минева-Луканова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ при БАН). Целта на фестивала е представянето на богатия опит на възрастните хора в областта на народните обичаи, инструментален и танцов фолклор, песенен и словесен да бъде съхранен в неговото многообразие.

Губернаторът поздрави участниците и им благодари, че за поредна година отбелязват заедно Еньовден. „Традиционно се събираме на това място, за да отпразнуваме този хубав християнски празник. Радвам се, че той се превърна от самодейно събиране в традиционен фестивал, в който се включват състави от целия Югозападен регион. По този начин всички ние се наслаждаваме на автентичното фолклорно изкуство и сме горди носители на изконно българското“, приветства Соколова.

Тазгодишният фестивал събра любители на българския фолклор от Перник, Търговище, Благоевград, София и Кюстендил, представители на народни читалища, пенсионерски клубове и сдружения и др. В конкурсната програма участниците пресъздават песни, танци и обичаи, които най-добре изразяват история, бит и душевност от региона, който представляват. За пръв път присъства колоритната група на Пенсионерски клуб „Капанка“ – село Садина, община Попово, област Търговище.