Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионГоце Делчев4-тата ковид вълна заля болниците в Югозапада

4-тата ковид вълна заля болниците в Югозапада

  • Борба за “Ремдесивир“ в Гоце Делчев и Разлог, лекари: Какво правят властите?

  • Д-р Бонев от Дупница: Персоналът постоянно се заразява

Четвъртата вълна на Ковид-19 сериозно утежнява положението на болниците в Югозапада. На някои места леглата за ковид болни са препълнили до краен предел и при изписването на пациент на мястото му веднага постъпва друг.
„Положението е по-тежко в сравнение с миналата седмица. Капацитетът ни е пълен и постоянно се появяват още новозаразени. Надявам се всичко това да отшуми по-скоро“, коментира медицинският директор на общинската болница в Дупница д-р Крум Бонев. Той добави, че ситуацията с персонала също е зле, тъй като лекари, медицински сестри и санитари постоянно се заразяват с опасния вирус.
Д-р Бонев допълни, че поне откъм „Ремдесивир“ и кислород за пациентите нещата стоят по-добре и здравното заведение се справя.
Подобна е картината и в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, където капацитетът на ковид леглата вече е около 100 и въпреки това те не стигат за всички, които имат нужда от постъпване.
„Ситуацията е изключително тежка! През последните дни броят на хората, които имат нужда от хоспитализиране, скочи още повече и положението е много по-сложно, отколкото беше през миналата седмица. И Хирургията, и Неврологията бяха превърнати в ковид отделения. Имаме много пациенти за приемане, които ни изпращат от града и региона. Увеличихме капацитета с още 29 легла, вече имаме около 100 и продължаваме да връщаме хора. Когато изпишем даден пациент, на негово място веднага бива приет друг“, заяви д-р Ангел Тонгов, който е заместник-управител на болницата в Гоце Делчев.
Той допълни, че в последните дни са били приети някои тежки случаи, както и голям брой млади хора.
„Няма „Ремдесивир”. В момента е някаква борба за този медикамент, не знам какво правят властите. Миналите вълни поне откъм това бяхме облекчени, но в момента имаме много малко количество. Засега откъм кислород сме добре и няма недостиг“, добави д-р Тонгов.
Той завърши, че персоналът на болницата в Гоце Делчев все още се справя и не е на предела на силите си, както се случва в много лечебни заведения в страната.
Всичките 40 легла в МБАЛ-Разлог също са заети, като оттам дори са принудени да пращат болни към Благоевград.
„Всичките 40 легла, които имаме като капацитет, са заети. Има и тежки случаи при нас. Дори вчера пращахме пациенти към Благоевград, защото имаме само един анестезиолог, а хората бяха за Реанимация“, коментира директорът д-р Божидар Велев.
„С кислорода горе-долу се пооправихме. Средна работа, но все пак има и засега ни стига. Наблюдава се обаче липса на „Ремдесивир“. Уж даваме заявки за него, но получаваме много малко. Например поръчаме 30 флакона, а те ни дадат 12. Изобщо не знам как ги разпределят, но този медикамент никак не стига за всички“, завърши д-р Велев.
В Благоевград положението не се е променило спрямо края на октомври и първите дни на ноември.
„Същата е ситуацията, както през миналата седмица. Има немалък брой заразени, но се справяме. Досега не сме върнали никого и се надявам да продължим по същия начин и да успяваме да обърнем внимание на всеки пациент. Капацитетът ни все още не е запълнен до краен предел, тук-там се намират свободни легла“, коментира директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.
Той допълни, че ръководеното от него лечебно заведение няма проблеми с недостиг на кислород. Относно „Ремдесивир“ д-р Митев заяви, че доставките са малко, но болницата успява да се снабди с важния медикамент.

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular