Сестри Филатови, Георги Илиевски, певиците от „Коларките“ и танцьорите от „Шевица“ оплетоха пъстра фолклорна плетеница за Димитровден в петричкото село Коларово

 

С пъстра фолклорна плетеница от песни и ритми приключи димитровденският празник в петричкото село Коларово. Въпреки дъжда на откритата сцена на централния площад за жителите и гостите на Коларово пяха и играха близначките Мария и Магдалена Филатови, гласовитият воин Георги Илиевски, както и фолклорните състави към местното читалище „Яне Сандански“ – женската певчевска група „Коларките“ и танцов ансамбъл „Шевица“.

„Нека приемем дъжда като символ, че ще ни върви по вода“ – сполучливо интерпретира капризите на времето кметът на село Коларово Атанас Гошев. Празника на най-многолюдното село в Подгорието споделиха и председателят на Общински съвет-Петрич Георги Тренчев, заместник-кметът на общината Илияна Попова и кметове на села от общината.

Озарилата беласишкото небе пиротехническа илюминация беше ефектният епилог на официалната програма и начало на тежките наздравици по празничните софри на коларовските именици. За тяхно здраве и благоденствие се състоя и традиционното богослужение в катедралния храм, носещ името на Солунския чудотворец св. вмчк Димитрий – небесния закрилник на село Коларово.

Празникът завърши с емблематичните за българските събори зрелищни народни борби.