Wednesday, May 1, 2024
HomeОбщество60 табла с фотоси разказват истории за спасените мечки в Белица

60 табла с фотоси разказват истории за спасените мечки в Белица

Отскоро паркът е с ново име, като от досегашното липсва „танцуващи“, мецаната Наташа с дискова херния

Откриха изложбата „Спасените: 20 години история“, която представя живота на мечките в парка в Белица.
Експозицията е организира от фондация “Четири лапи” със съдействието на Столичната община. Тя е разположена на Моста на влюбените до НДК в София. На събитието присъства и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и директорът на “Парк за мечки Белица” Димитър Иванов.
“Спомням си веригите, с които мечките бяха оковани. Вече няма да допуснем такова отношение към мечките, каза вицепремиерът Сандов. След две седмици от Гърция ще пристигнат няколко мечета, които ще бъдат пуснати в Националния парк “Централен Балкан”, съобщи той и каза, че животните са били изпратени в южната ни съседката, защото у нас не е имало възможност за тяхната грижа.
Георги Георгиев обърна внимание на кампанията да се намали използването на фойерверки, които плащат животните. Той увери, че в общината работи за полагането на по-добри условия за бездомните животни. Георгиев определи като “заразяващо добро” работата на фондацията и на “Парк за мечки Белица”.
Димитър Иванов сподели, че за 20 години паркът се е развил много, а целта на всички усилия на работещите там е мечките да имат добри условия за живот.
В 60 табла с фотоси ще бъдат показани истории от спасяването на животните, а посетителите ще могат да научат повече и за естествената им среда. Изложбата акцентира и върху неблагоприятните практики към “танцуващите” мечки. Представени са любопитни подробности за мечките като тази, че любовният им период е от май до юни. Друго любопитно е, че през лятото мечките могат да си похапват и сладолед.
Изложбата ще остане на Моста на влюбените до 5 май.
Грижа за мечките и за природата е мисията на екипа на Парка за мечки в Белица. Спасените бивши танцуващи мечки там получават не само храна и вода, но и медицински прегледи, огромен терен, който да обитават, а гледачите следват програма, с която въвеждат разнообразие в ежедневието на животните, характерно за живота им в дивата природа.
Тук грижата е не само за обитателите на парка, но и за околната среда, а за целта се работи по програма, която да намали въглеродния отпечатък.
За парка
Отскоро паркът е с ново име, като от досегашното липсва „танцуващи“. Причината за тази промяна е в отчасти изпълнената мисия на екипа на фондация „Четири лапи“ и фондация „Бриджит Бардо“ за спасяване на танцуващите мечки. От друга страна усилията на екипа в парка продължават да са насочени към грижа за кафявите мечки и по-конкретно тези, които са отглеждани от хората в условия, неподходящи за животните, разказа за БТА Димитър Иванов, който от 2008 г. е управител на парка.
Историята на парка започва преди две десетилетия, когато двете фондации изясняват проблематиката с танцуващите мечки в България. „При всичките разговори българските власти в лицето на министерствата се съгласяват, че танцуващите мечки вече трябва да бъдат забранени в България, но има съществуващи 28 танцуващи мечки, които трябва да бъдат настанени някъде и съответно двете фондации решават да изградят подходящо място, което да предоставя среда, близка до вида мечка и така се създава Паркът за танцуващи мечки.“, разказа Димитър Иванов.
Паркът се изгражда на два етапа, през 2004 година е завършен, а през 2007 г. всички танцуващи мечки от територията на страната вече обитават новия си дом край Белица. Ангажиментът на гледачите в парка тогава е да спасят всички танцуващи мечки и да ги обгрижват до техния естествен край.
За бъдещето на парка
В парка все още има бивши танцуващи мечки – 12 от общо 19-те обитатели. Останалите седем мечки са спасени от различни зоопаркове в България и други балкански страни, както и от хотели, отглеждани от частни лица и т.н. Седемте мечки, намерили своя дом в парка от места, неподходящи за отглеждането им, са спасени „инцидентно“. С това обаче паркът поема към новата си задача.
„Дотогава това бяха инцидентни случаи, към които не се бяхме насочили конкретно. Стана естествено продължението на мисията в друга посока, по естествен път паркът си намери какво ще прави в бъдеще, защото това беше един от най-задаваните въпроси от посетителите.“, посочи Димитър Иванов.
В парка за мечките са осигурени 120 декара терен, ежегодни профилактични медицински прегледи, както и неотложни, при необходимост. Един от видимите признаци на успехите на гледачите за връщане на мечките към максимално естествената им среда е фактът, че почти всички успяват да заспят зимен сън, каза управителят на мечия парк.
За бъдещето на природата
Фондация „Четири лапи“ и фондация „Бриджит Бардо“ са насочили усилията си освен за осигуряване на подходящи условия за живот на мечки, отглеждани в различна от естествената им среда, и за да намалят отпечатъка от дейността си върху природата. Една от най-големите програми, по които работят, цели да намалят въглеродния отпечатък, а през миналата година за парка е закупено електрическо бъги. От една страна няма никакви вредни емисии, а от друга е безшумно, не трябва да забравяме и за това замърсяване, посочи управителят на парка.
За нуждите на екипа, които работи в парка, е закупен хибриден автомобил. Една от големите им идеи е в периода 2025-2030 г. да достигнат нулево ниво, с други думи въглеродните емисии да са минимални, каза още Димитър Иванов.
За бъдещето на Европа
Като еколог, Димитър Иванов е ангажиран с опазването на биоразнообразието и природата. Според него всички държави и обединения от държави трябва сериозно да се замислят върху приоритетите и докъде ще доведат те. „Крайно време е да се изправим и да влезем в новия век, да видим с какво разполагаме и да го използваме на максимум.“, посочи Иванов. Според него глобалната екосистема е сериозно натоварена, а проблем в нея се преодолява трудно.
„Идеята на ЕС да тръгне по посока възобновяема енергия е изключително добра. Да, има много критици, които казват, че не е възможно само с нея, но това го казахме през 2000 година, сега сме 2022 г. През 2040 година нещата ще са значително по-различни. Децата в бъдеще ще имат нужда от една планета, на която ще може да се живее по някакъв начин и да е добър начинът, а не да се наложи да изграждаме резервати на хубави места, където хората да живеят, а всичко останало да не е обитаемо.“, каза Димитър Иванов.
Последните новини от парка са за Наташа, която се събуди от зимен сън. Гледачите са забелязали, че тя има проблем с походката. От парка са реагирали веднага и са организирали транспорт с линейка за мечки до ветеринарна клиника в София, където бе извършен цялостен преглед и преглед със скенер. “Благодарение на тези задълбочени изследвания се установи на какво се дължи накуцването – дискова херния. Колкото по-възрасти стават нашите мечки, толкова е по-възможно да имат дегенеративни ставни заболявания и проблеми с подвижността, което е резултат от деформация на гръбнака”, обясниха от парка.

Добре дошли при мечките…(видео)

RELATED ARTICLES

Most Popular