Thursday, May 2, 2024
HomeОживление80 лазарника навъртя народният певец Илия Китанов от село Коларово

80 лазарника навъртя народният певец Илия Китанов от село Коларово

8 житейски десетилетия са зад гърба на един от големите гласове на народната песен от петричкото село Коларово Илия Китанов. Той отпразнува достолепния юбилей с приготвена от съпругата му Калина богата коларовска трапеза, с тежки наздравици и пожелания за здраве и дълголетие, озвучени от любимите му македонски песни. Илия Китанов е една от вокалните визитки на легендарната мъжка певческа група “Комитска песен”, която през 60-те-80-те години на 20-и в. прославя село Коларово със спечелените многобройни призови награди от фолклорни фестивали в България и чужбина.

Шофьор по професия, Илия Китанов е и един от дългогодишните водачи на линейка към селския здравен участък в Коларово. А обществената му ангажираност бележи дейността му като червенокръстки активист и дългогодишното му членство в местното читалище “Яне Сандански-1952”. Детската градина в село Коларово също е част от трудовата биография на фолклорния юбиляр.

Днес, както сам се определя, Илия Китанов е “… един селски пенсионер – разшетвам се по селото, копкам си колко мога градинката, пийнувам си колко да ми е сладко яденето и се радувам на тайфата…”. И не без гордост споделя, че е щастлив баща, дядо и прадядо със своите 3 дъщери, 5-има внуци и 1 правнук.

Д-р на ист. н. Димитър Тренчев

 

RELATED ARTICLES

Most Popular