Договор за ползване спъва официалното настаняване на ППС-Дупница в новата база на Рилските езера

  • Увеличават се туристите в района, през почивните дни стигат 300

  • 1000 лв. глоба за влизане в езерата и движение извън пътеките

Броят на туристите в района на Седемте езера започва да расте. С настъпването на горещините търсещите спасение от тях и желаещите да видят красотите на Рила в края на седмицата стигат до 300 на ден. Това е едно от предизвикателствата за природата на най-високата планина на Балканите и институциите, задължени да я опазват.
От началото на месеца в района постоянно има дежурен от Планинската спасителна служба (ПСС) в Дупница. „Нарядите започнаха. През седмицата постоянно има дежурен, а в почивните дни осигуряваме повече хора. Има и инциденти, но те не са кой знае колко сериозни. Става въпрос за рутинна работа. Що се отнася до новоизградената база за отряда, все още не можем да я ползваме. Сградата е готова, но няма официален договор за ползването й между БЧК и НП „Рила””, каза в отговор на наши въпроси началникът на ПСС Кирил Чолаков.
„Договорът наистина не е подписан и това възпрепятства изготвянето на документация относно оборудването на координационно-информационния център. Липсата на договор е пречка за спасителната служба да иска финансиране от БЧК за дооборудване на пункта. Ние обаче не можем да решим проблема. Това е от компетенцията на областния управител на област Кюстендил. Юристите направиха проверка и се установи, че нямаме правно основание да подпишем документацията. ПСС реално ползва базата в момента. Знаете, че тя е разделена на две и те имат ключ, разполагат и с някакво оборудване и от 1 юли постоянно има човек. Дават дежурства, помагат за осигуряването на сигурността на посетителите”, обясни директорът на НП “Рила” Владимир Милушев.
„С навлизането в интензивния сезон туристопотокът в Национален парк „Рила”, в това число и в циркуса на Седемте рилски езера, се увеличава. В почивните дни посещаващите района стигат до поне 200-300, като те тепърва ще се увеличават. Очакваме това да се случи към 15 юли.

Всеки ден имаме хора на терен, които ще следят за спазването на правилата на територията на парка. Има и доброволци. За да минимизираме влиянието на туристите върху езерните екосистеми, се опитваме да научим посетителите да се движат само по основните туристически пътеки и да не навлизат в езерата. След 15 юли екипите ще се увеличат. Планираме и други мерки – ще има повече наши служители и на границата на парка. Ще засилим контрола и с помощта на общината в Сапарева баня, полицията и дирекцията на горите в Кюстендил. Изготвяме и нови информационни табели и брошури, които да информират посетителите какво и защо не трябва да правят. Искаме да се разбере, че проблем има, и той е причинен от нас, хората”, каза директорът на парка Владимир Милушев. От парковата дирекция уточниха, че максималната глоба за движещите се извън туристическите пътеки и позволяващите си да навлизат в езерата е 1 000 лв.
„Сезонът започна добре. Засега няма установени нарушения от управляващи МПС, чийто достъп извън асфалтовите пътища на Паничище, е ограничен. Със сигурност контролът и в това отношение ще се засилва”, посочи Милушев.
От ПСС дадоха обичайните съвети за туристите. „Хората трябва да тръгват към планината подготвени. Да са облечени и обути подходящо. Да следят прогнозата за времето и да се съобразяват с метеорологичните условия. В планината времето е динамично и бързо се променя. В последните дни беше облачно, мъгливо. Прогнозата е времето да се развали. Сега има откъде да се вземе информация, така че всеки, който е решил да отиде в планината, трябва да се информира и за маршрутите”, припомни Кирил Чолаков.
Спасители съветват още планинските туристи да носят достатъчно храна и вода със себе си, а телефоните им да са заредени. Ако се появи гръмотевична буря, намиращите се в планината трябва да започнат да слизат надолу, да стоят далеч от водоеми и да махнат металните предмети от себе си, допълват спасители и опитни планинари.