900 са забавените проби на шофьори за 5 месеца, разширяват лабораторията на ВМА

Разширяват капацитета на най-голямата химико-токсикологична лаборатория у нас, тази във ВМА. Целта е да може пробите на хванатите пияни и дрогирани шофьори да излизат по-бързо.

900 са забавените проби за последните 5 месеца в лабораторията на ВМА – София. Тя е най-голямата у нас и поема най-много от кръвните проби на шофьори, които са хванати да шофират след употреба на алкохол и опиати. Капацитетът в момента е 50 проби седмично. До края на годината се очаква той да бъде увеличен 3 пъти и да мине в денонощен режим на работа.

“Не е толкова важно колко пари ще се вложат в апаратура, макар че и това е важно, но трябва да обучим хора, разговорите са в тази насока, да се увеличи щата на ВМА и ние ще го направим скоро това. И тук, като в други сектори, проблем се оказва липсата на работна ръка с експертиза и опит”, коментира ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директорът на ВМА.

Резултатите от лабораторията са важни, за да бъдат правени съдебно-токсикологичните експертизи на база, на която се определя вината на даден шофьор, седнал зад волана, пиян или дрогиран”, каза премиерът акад. Николай Денков.

Според статистиката на МВР от началото на година са станали 63 катастрофи, за които като основна причина е посочена употребата на алкохол или наркотици./ bgonair.bg