Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендил91-годишната Вера Милева духна 49 свещички за ЧРД на Дом за възрастни...

91-годишната Вера Милева духна 49 свещички за ЧРД на Дом за възрастни хора с физически увреждания “Ильо войвода” в Кюстендил

Живеещите и работещите в Дом за възрастни хора с физически увреждания “Ильо войвода” в Кюстендил, с управител Анелия Велинова, отпразнуваха 49 години от откриването на социалната институция. Той е единственият в Кюстендилска област и втори по големина в страната, с капацитет от 90 потребители, а работещите в него са 50 души.

“Нашият рожден ден премина с много емоции, спомени, веселие, с красива торта. Специално подготвените пана със снимки от годините направиха тържеството мило и вълнуващо”, споделиха от дома. Достолепната Вера Милева, която скоро ще стане на 92 г., духна свещичките на празничната торта.

Гости на тържеството бяха Йорданка Тодорова, която всички наричат благодетел на дома, и Виолета Атанасова, журналист, общественик и верен приятел на хората от дома. Двете получиха цветя, с което домуващите трогнаха двете дами.

Младежи и терапевти от Дневен център “Вяра, Надежда и Любов” бяха изработили красиви пана за празника. Водещи на тържеството бяха Валентина и Велко. Те запознаха всички с любопитни информации от живота и облагородяването на социалната институция, подготвена от трудотерапевта Лили Иванова.

Музикален поздрав подари Валентин Кенов – художествен ръководител на Читалище “Пауталия”, със своите солисти Весела Александрова и Георги Илиевски.

Талантите на дома Анета, Вера и Кирил също се включиха със свои изпълнения, подготвени със съдействието на трудотерапевта Антоанета Атанасова. Мартин Петров направи професионалните снимки за спомен на всички за рождения ден.

Началото е поставено през месец февруари 1971 г. като Дом на инвалида в град Кюстендил. В началото е бил сиропиталище към църквата “Света Мина”, а след това се превръща в специален дом за хора с физически увреждания. Във времето домът е преминал през редица трансформации, за да стигне до днес дом за пълнолетни лица с физически увреждания.

RELATED ARTICLES

Most Popular