Визията на площадното пространство ще се запази, дори ще издържи още 30 г., обеща Камбитов

Отец Андон Шавулев отслужи водосвет за здраве и безпроблемен ремонт, в размките на проекта ще се реализират 3 обекта

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов даде символично начало на строително-монтажните дейности по проект „Обновяване и облагородяване на площад „Георги Измирлиев-Македончето“.

Стойността на обекта възлиза на 5 462 423.98 лв. Ще бъде направена реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Регионална здравна инспекция, сградата на Американския университет в България и хотел „Ален мак“, част от цялостния проект „Благоустрояване на градска среда“.

Заедно с кмета участие в „първа копка“ на площад „Георги Измирлиев“ взе и Мариела Латинова, която за един ден влезе в ролята на кмет. Д-р Камбитов се обърна към строителите и гражданите с ясна заявка, че визията на площадното пространство ще се запази. „Това е поредният проект, на който правим първа копка. Преди около 20 дни дадохме начало на строителните дейности на друг проект и с този вече стават общо 4. Това означава, че се движим много добре, по график в изпълнение на програмата „Региони в растеж“.

Дейностите са щадящи. Запазваме стила, защото сме наясно, че това и досега е лицето, но и символ на Благоевград, така ще бъде и занапред. Ще бъдем много стриктни в качеството. Площадът в този вид е от 30 години, това, което ще бъде направено сега, трябва да издържи поне още 30“, каза д-р Камбитов и допълни, че и тази година ще има коледен базар, както и елха на това място. Кметът Камбитов представи своя заместник в рамките на деня. „От много години участваме в инициативата на „Джуниър Ачийвмънт” „Мениджър за един ден“. Днес кмет ще е едно младо момиче – бъдещето на Благоевград“, допълни кметът Камбитов и даде думата на Мариела Латинова. „Благодаря на кмета Камбитов и на неговия екип, които ми дават възможност да участвам в програмата на първа копка за благоустрояването на градската среда в Благоевград. Днес полагаме основите на строително-монтажните работи и се надявам в следващите години ние, гражданите на Благоевград, да имаме удоволствието да се наслаждаваме на новите неща“, каза в своето приветствие Мариела. Отец Андон Шавулев отслужи водосвет за здраве и безпроблемно протичане на дейностите по проекта. След това бе направена и символичната копка в района на фонтаните пред сградата на община Благоевград. На събитието присъстваха заместник областният управител на Благоевград Антоанета Янчева, ОбС шефът Радослав Тасков, заместник-кметовете инж. Емилия Тунева, която е и ръководител на проекта, Христина Шопова, Зорница Кралева и Иво Николов, секретарят на община Благоевград София Янчева, директор Дирекция „Правно- нормативно обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, представители на фирмите изпълнители, граждани. Минути преди церемонията бе дадена и пресконференция, на която бяха представени параметрите на проекта. Той включва първото цялостно обновяване на площад „Георги Измирлиев-Македончето”, който е изграден в годините 1985-1987 г. Целта е максимално запазване на настоящото архитектурно-художествено оформление на обекта. Цветовото решение на площада ще бъде запазено в оригиналния му вид като доказан символ на града, както и като обект на авторско право на неговите автори. Цялостният естетически облик и привлекателност на Благоевград ще бъдат подобрени чрез обновяване на съществуващи и изграждане на нови елементи на градската среда, чиито архитектурни и пространствени решения са в пълно съответствие с архитектурната среда на града. Проектът „Благоустрояване на градската среда“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът стартира на 18 ноември 2016 г. със сключения между община Благоевград и Управляващия орган на ОПРР Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.008-0004-C01. Общата стойност на проекта възлиза на 13 177 504.12 лв. В рамките на проекта ще бъдат реализирани още 3 обекта. Ще бъде благоустроена ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”, ще бъде изградена велосипедна алея, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски”, ул. „Даме Груев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Св. св. Кирил и Методий” – до хотел „Ален мак” и от ул. „Марица” до ул. „Иван Михайлов“, предстои и благоустрояване на 4-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен” до ЮЗУ „Неофит Рилски”. Благоустроени ще бъдат шест улици, които са на земна основа (без настилка и без тротоари), а именно: ул. „Ветрен”, ул. „Роден край”, ул. „Черно море”, ул. „Съединение”, ул. „Независимост” и ул. „Руен”.