В Банско вече работят летните атракции. Курортът, който е класика за зимен туризъм, се превръща във всесезонен. Кабинковият лифт, който свързва градчето с Бъндеришка поляна, води гостите до зоната на атракциите горе в планината, където през студените месеци се карат ски. Големият хит е 400-метровата водна пързалка. Такава липсва не само на морските ни курорти, тя е уникална – най-дългата е в цяла Европа и е втора по големина на трасето в цял свят, отстъпва само на една американска. Пързалката е единствената в света, която е разположена в ски център. Около нея в прочутата местност Бъндеришка поляна е оформен цял развлекателен комплекс за летен туризъм. Има надуваеми замъци, люлки и кътове за игра на най-малките туристи, стена за катерене, стрелбище, футболно игрище с малки вратички, любимите на поколения фенове джаги, даже и мини голф.

Голяма атракция е и т.нар. тюбинг – спускане по специална писта с улей. Което пък става с туби, както личи от името. Има специално обучени инструктори, които се грижат за безопасността на онези, които ще се хвърлят презглава в екстремното преживяване. В този ред на мисли Бъндеришка поляна през лятото става и байкинг база. За феновете на планинското колоездене са разработени специални маршрути. Даже не е нужно да сте си взели велосипеда с вас, на място можете да вземете от наличните по наем. Този сезон суперхит е придвижването с електрически триколки. Те се карат по трасето за биатлон. Понеже всичко е специално рекултивирано и подготвено, така че белите писти да се превърнат в зелени терени за различни активности, които ви представяме, домакините приканват за нулева употреба на пластмаса, така че да се осигури максимално опазване на природната среда. Банско е хит през юли с тези атракции, но през август е направо класика. Не само защото лифтът работи не до 16,30 ч., а чак до 18,30 ч., но и заради традиционния вече джаз фестивал. Това лято той ще проведе своето 22-ро издание. Така, след активен ден на чист въздух в планината, бързо достигайки с лифта до града, минали за освежаване и хапване през прекрасните хотели – много по-добри от крайбрежните у нас, можете да продължите хубавите дни на централния площад. Джазмени от десетина държави, начело с кралицата на жанра Камелия Тодорова и гости от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и други страни, ще изнасят уникални сешъни. При това безплатно. Концертите са от 6 до 10 август – от вторник до събота включително.

Банско всъщност е единственият ни курорт с голям фестивал през последните 2 десетилетия, защото точно толкова станаха без „Златният Орфей” на Слънчев бряг. И после се чудим на резкия спад на туристите у нас през лятото. Автор: trip.dir.bg