• Културните вечери „Традиции и изкуство” ще продължат с демонстрация на българска дантела, предене, уроци по тамбура

 

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско продължават на 19 юли от 17,00 ч. с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”. С много любов и умение Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони – така, както са го правили нашите баби и прабаби.
Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова.
В събота, 20 юли, ще имате възможност да наблюдавате изключително атрактивния занаят „предене”. При желание всеки може да се включи, като учители ще бъдат представителките от Клуб на пенсионера „Радон Тодев” и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания-Банско. Демонстрацията, както обикновено, ще бъде съпроводена с фолклорни изпълнения. Този път гостуват танцьорите от състав „Росна китка” – с. Филипово. В дните от 19 до 23 юли ще бъде отворена за посещение изложба под надслов ”Изкуство, събрало в себе си традиции и духовност” – бродерия и дърворезба от Ваня и Георги Янчовичини.
От понеделник до петък продължават организираните еднодневни инфотурове с микробус до археологически обекти, в Музеен комплекс, както и образователните интерактивни игри „Деца в музея”.
Любителите на фолклора могат да посетят уроците по тамбура и по народни танци при предварително записване в читалище „Никола Вапцаров”.
Не са забравени и почитателите на седмото изкуство. Всеки четвъртък от 18,00 ч. в салона на Посетителски информационен център-Банско се прожектират филми за града и неговата история.