Бойко Борисов

За следващите парламентарни избори във всяка избирателна секция да има машина за гласуване. Това разпореди премиерът Бойко Борисов, след като правителството одобри решение да се влезе в координация с Централната избирателна комисия.

Редовни избори за народни представители трябва да се проведат в първата половина на следващата година.

Въпреки че ще сме единствени в Европа с машини за гласуване, премиерът заяви, че такава е волята на народа:

“Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че едва ли не не желаем. Да, ще похарчим много пари. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но…”.

Борисов уточни, че парламентът ще трябва да реши техническите проблеми по организацията на машинния вот:

“Като има машинно, ще има ли и хартиено? Ще се дублират ли? Къде ще ги държим? Къде ще ги съхраняваме? За президентските е лесно. За парламентарни и за местни с преференциите как ще ги направим, но понеже се упражняват. Едва ли не те са против машинното гласуване, ние сме за машинното гласуване, така че се включваме в общия хор на подкрепящите”.

Президентът Румен Радев определи като действие в правилната посока разпореждането на премиера да бъдат купени 15 000 машини за гласуване и коментира възложената от главния прокурор проверка на целия приватизационен процес.

Държавният глава подкрепи готовността на правителството във всяка избирателна секция да има машина за гласуване.

„Този въпрос го поставих отдавна и ако искаме да има машинно гласуване, сега трябва да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на машините“, каза Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че щом ще се гласува с машини, трябва да отпаднат хартиените бюлетини:

“Не виждам причина да съществува паралелен хартиен ред за гласуване. Това означава двойни разходи. Това, което е категорично, машините трябва да бъдат асемблирани, произведени, в краен случай купени, но в никакъв случай наемани”.

Председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ е категорична, че темата за въвеждане на машинното гласуване е консенсусна, но това няма да означава отпадане на хартиената бюлетина:

“Мое лично мнение е, че бюлетини следва да има не само с оглед, ако спре токът например, какво се случва с машините – не трябва да се блокира целият изборен процес, а и с оглед на избиратели, които не желаят да гласуват с машини, защото има и такива. Затова смятам, че тепърва предстои начинът, по който ще бъде гласувано с машини, сертифицирането им, съхраняването от избори до избори, одитирането и т.н. Всичко тепърва предстои”.

В парламента започна и дейността на работната група, която ще подготви общ законопроект за промяна на Изборния кодекс.

15 000 машини за гласуване могат да бъдат произведени в България, каза Александър Чобанов от консорциум „Българските машини за гласуване“. Той посочи, че машините задължително трябва да бъдат българско производство./БНР