Wednesday, May 1, 2024
HomeСкоростиAвтомобил на водород за 30 000 лева

Aвтомобил на водород за 30 000 лева

Safe Light Regional Vehicle е лек, безопасен и пълен с добри идеи – и се движи на водород, вдъхвайки надежда на всички критици на електромобилите с батерии. На IAA в Мюнхен Германският център за въздухоплаване и аеронавтика представи прототип на много нисък 2-местен автомобил, който трябва да бъде екологичен и удобен за придвижване в града. И най-важното: да струва само 30 000 лева. Дали така ще изглежда автомобилът на бъдещето?
Като представител на класа на леките превозни средства L7e, SLRV може един ден да атакува градовете редом с останалите „мъници“ на електрическо задвижване, които виждаме все по-често в големите градове.

Тайната на прототипа се крие в сандвич конструкция с горни слоеве от алуминий или стомана и пластмасова пяна вътре. Благодарение на това каросерията тежи само около 90 килограма, а целият автомобил – едва 500. Предната и задната част на Safe Light Regional Vehicle са направени от сандвич панели и служат като зони на абсорбиране на енергията при катастрофа. Пътническата клетка е обградена от пръстеновидна структура. Тя поема силите, които действат върху автомобила по време на движение, и предпазва пътниците в случай на катастрофа.
А задвижването? В предната част на автомобила е разположена горивна клетка с оскъдната мощност от 8,5 киловата. Тя обаче е подпомагана от буферна батерия с мощност 25 кВт отзад, която помага при ускоряване с 45 к.с., за да вдига автомобилът до 120 км/ч. С капацитет 1,6 киловатчаса и резервоар под налягане за 1,6 килограма водород, учените очакват автономен пробег до 400 километра, но при средна скорост 80 км/ч. А това е значително повече, отколкото при Smart fortwo (145 км) или дори Renault Twizy (100 км).
Надали обаче интелигентно замислената ултралека машина, разработена от германските специалисти по аеронавтика, някога ще влезе в серийно производство. Пречките пред използването на водорода при личните автомобили (ниска ефективност, произход на електричеството за добив на водород, транспорт и съхранение) са все още твърде големи. Поради тази причина учените обмислят и вариант SLRV с изцяло електрическо задвижване – без използване на водород./ autobild.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular