Конфликтите в Близкия изток са увеличили износа на българско оръжие с почти 60%

България е изнесла стока за над 1 млрд. евро през 2016 г.

Министерството на икономиката: Не можем да бъдем държани отговорни за реекспорт на българска стока

 

Конфликтите в Близкия изток са увеличили износа на българско оръжие с почти 60% през 2016 г., достигайки до рекордни нива, невиждани от края на комунизма досега, съобщи БГНЕС.

Според официални данни нашата страна, която се специализира в производството на леки оръжия и муниции, е изнесла стока за над 1 млрд. евро през 2016 г. в сравнение с 642 млн. евро през 2015 г. и 402 млн. евро през 2014 г.

Основни купувачи на българските оръжия са Ирак и Саудитска Арабия, следвани от САЩ, Афганистан, Хърватия, Азербайджан, Индия, Египет и Русия, става ясно от годишния доклад на комисията по контрол на износа на оръжия. Според експерти голяма част от оръжията, предназначени за износ от България, както и от други държави в региона, се оказват в ръцете на бойци, сражаващи се в конфликтите в Сирия и Йемен, след като са били реекспортирани от Саудитска Арабия и САЩ към бунтовнически групи, посочва агенция „Франс прес“.

Проучване на британска организация от 2014 г. показва, че една четвърт от мунициите, използвани от групировката „Ислямска държава“ в Северен Ирак и Сирия, са произведени в България.

Според „Франс прес“ от българското министерство на икономиката, което дава зелена светлина на сделките за износ на оръжия, са заявили, че те не могат да бъдат държани отговорни за реекспорт на българска стока.

По времето на комунизма България изнася годишно оръжия и муниции на стойност около 800 млн. долара за просъветски режими и движения в Близкия изток и Африка.