Friday, May 3, 2024
HomeРегионРилаБлаговеста и Димитър Миладинови наричаха благословии със свещ и икона на концерт...

Благовеста и Димитър Миладинови наричаха благословии със свещ и икона на концерт в Рила, читалищният секретар Мария Жлябинкова: Семейството е дар от Бога

Цветелина Ремичкова и Борислава Иванова разчупиха ритуално пита

С три молитви от черковния хор и вокалната група към НЧ „Христо Ботев“ започна концертът по повод Деня на християнското семейство в Рила. Салонът беше препълнен.

Цветелина Ремичкова и Борислава Иванова разчупват ритуално питата.

В концерта се включиха читалищни самодейци, малките таланти от ОДГ „Д-р Т. Миладинова“, групи и състави от ОУ „Аверкий Попстоянов“, черковният хор, съставът за стари градски песни “Рилски звуци”.

Салонът при читалището бе пълен.

В един от ъглите на сцената организаторите от читалището бяха поставили камина със богато подредена софра – с пита, бърдуче с ракия и кобилица с менци. Благовеста и Димитър Миладинови изрекоха благословии със свещ и икона в ръце, а Цветелина Ремичкова и Борислава Иванова разчупиха ритуално пита.

Лили с внучката си Теди пред камината

В концерта участие взе Детска вокална група “Рилски звънчета”, с ръководител Емилия Начева и солисти Рая Чергарска, Никол Кирилова, Елена Владимирова, Николая и Даринка Гаврилови. Най-малките участници бяха от група “Слънце” при ОДЗ „Тодора Миладинова“ с учителки Горова и Манова. Заедно с група “Мечо Пух” с ръководител Асен Колев те изпълниха танца “Неда”.

Изпълнения на китариста Иван Гопин с преподавателя Васил Миленков

Много аплодисменти събраха за изпълненията си учениците от 2. клас с учител Венета Николова, от 1. клас с учител Веска Иванова, както и Втора и Трета група на танцов състав “Рилска китка”, с ръководител Асен Колев. Впечатляващи бяха и изпълненията на китариста Иван Гопин с преподавателя Васил Миленков.

Водещият тържеството Лилия Ортакчийска с Благовеста и Димитър Миладинови

Наслада за публиката бяха и танците на Женски състав “Рилски ритми”, също с ръководител Асен Колев. Водещ на тържеството бе Лилия Ортакчийска. По повод празника семейство Йорданка и Костадин Пейчеви подредиха изложба с дървопластики и акварели в Ритулната зала в читалището. Двамата от около година живеят в Рила, а Йорданка Пейчева, която е родена в градчето, е учителка в местното училище. Произведения на Костадин Пейчев са включени в колекции по целия свят. Има над 10 самостоятелни изложби в София. Занимава се с това изкуство повече от 40 години.

„Въведение Богородично е голям християнски празник, на който честваме семейството и здравата връзка помежду ни. Защото семейството е нашата опора, нашето богатство, то е дар от Бога!“, сподели секретарят на НЧ „Христо Ботев“ и общински съветник Мария Жлябинкова. Тя посочи, че на 2 декември от читалището подготвят честване на юбилейни – златни, перлени и рубинени, сватби на 38 семейства от общината.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular