Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияИран отказал да пусне самолета на Борисов на път за Саудитска Арабия

Иран отказал да пусне самолета на Борисов на път за Саудитска Арабия

 Премиерът: С Техеран сме в отлични отношения, но сме приятели и с други

 

Иран отказа да допусне българския правителствен “Еърбъс” да премине през неговото въздушно пространство на път за Саудитска Арабия. Според неофициална информация във вторник Техеран е вдигнал по тревога свои изтребители, които са пресрещнали българския самолет. Това е наложило промяна на маршрута през Турция и Ирак.

Правителствената делегация начело с премиера Бойко Борисов е на историческо първо посещение в Саудитска Арабия в момент на силно напрежение между Рияд и Техеран.

На въпроса какъв точно е проблемът, Борисов коментира в Рияд, “че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре”.

“Бях един от първите, които отидоха в Иран, и с тях сме в прекрасни отношения. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни”, добави Борисов, цитиран от БТА.

 

“Техническо недоразумение” 

 

По-късно в сряда Министерството на външните работи извика за обяснения временно управляващия посолството на Иран в София Хасан Дотаги.

“Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение”, съобщиха от Външно министерство.

“Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политически диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години”, посочиха още от МВнР.

 

Отказ в последния момент

 

Българският външен министър Екатерина Захариева обясни от своя страна в Рияд, че самолетът е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полета, но в последния момент Техеран е отказал да го допусне.

За да излезе от ситуацията, екипажът се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за полет над иракска територия, обясни вицепремиерът.

“Веднага след като кацнахме, нашият посланик в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел, че на този самолет е българският министър-председател и че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията. По наша информация това не е така”, добави тя.

Захариева заяви, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през въздушното пространство на Иран – и за отиване, и за връщане – още преди осъществяването на полета и че “всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите са неверни и спекулативни”.

Бившият шеф на “Авиоотряд 28” Пенчо Пенчев коментира пред бТВ, че е имало не повече от 4-5 случая изтребители да се вдигнат и да прехванат правителствен самолет. По думите му такива ситуации са възниквали например над Италия, Швейцария и Израел, като причините обикновено са били свързани с липса на комуникация.

Практиката е правителственият самолет да се подчини на заповедите, като може да бъде принуден и да се приземи.

 

Спирала от конфликти между Рияд и Техеран 

 

Българската делегация в Саудитска Арабия е водена от премиера Бойко Борисов, като в състава й е и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. Това е първото в историята посещение на български премиер в Саудитска Арабия.

То става в момент на силно напрежение в Близкия изток. Саудитска Арабия и Иран си оспорват лидерството в мюсюлманския свят и са в непрекъсната спирала от конфликти.

Саудитска Арабия обвинява Иран, че води война срещу кралството и смята върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей за “новия Хитлер в Близкия изток”.

Двете държави са част от войната в Йемен. Иран подкрепя бунтовниците хуси, докато Саудитска Арабия води военната коалиция срещу тях.

По-рано този месец противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия прихвана балистична ракета край североизточните покрайнини на Рияд, която бе изстреляна от Йемен. Според режима в Саудитска Арабия отговорността за случилото се носи Техеран.

Между двете страни има напрежение и по линия на проиранската групировка „Хизбула” в Ливан.

По-рано този месец близкият до кралския двор ливански премиер Саад Харири, докато бе на посещение в Рияд, обяви, че подава оставка. Тази седмица обаче той каза, че иска да остане министър-председател, но това зависело от „Хизбула”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular