Открита е най-старата история на България, писана 97 години преди Паисиевата

Божидар Димитров: Това е по-добрата история от научна гледна точка, Паисиевата история е плагиатство

 

В италианския град Модена българският професор Лилия Илиева от Югозападен университет “Неофит Рилски” е открила пълния ръкопис на най-старата история на България, написана от българин – тази на чипровчанина Петър Богдан Бакшев, написал “История на България“ 97 години преди Паисий Хилендарски.

За историята на Бакшев се смята, че е създадена около 1667-1668 г. и от нея са познати откъси и преписи, но в цялостен вид тя никога не е била известна на науката.

Сега проф. Лилия Илиева от Югозападен университет “Неофит Рилски” обявява в предстоящия брой 1 за 2018 г. на сп. “Балканистичен преглед”, че е открила оригиналния ръкопис.

Още през 19-и век е известно, че Софийският католически архиепископ Петър Богдан Бакшич е автор на труд върху българската история. Това става ясно от писмата, които той изпраща във Ватикана, като търси съдействието на Конгрегацията за пропаганда на вярата този труд да бъде отпечатан.

Илиева съобщава, че откритият от нея труд заема около 200 страници, разпределени в 70 глави, предговор, послеслов и добавени документи.

Това го прави доста по-обемен и подробен труд от Паисиевата история.

Историкът Божидар Димитров коментира в сряда пред БНТ, че от научна гледна точка това е по-добра история от тази на Паисий Хилендарски.

Димитров обясни, че историята на Петър Богдан е търсена близо 150 години. “97 години преди Паисий чипровчанинът Петър Богдан е написал история на България и я е дал за отпечатване във Ватикана, където е загубена. Аз докато работех във Ватикана, намерих част от нея – предговора и първите четири глави, но не и целия ръкопис. Сега тази българка го е намерила в град Модена в Италия“, каза Димитров.

“От научна гледна точка това е по-добра история от тази на Паисий, защото Петър Богдан има висше образование и директно работи с изворите, докато отец Паисий горкия няма висше образование и историята му е, не е хубав този израз, но е плагиатство от Мавро Орбини и Цезар Барони“, заяви Димитров.

Той определи автора на историята като “Левски на 17-и век“ заради революционната му работа около Чипровското въстание и цялата му просветителска дейност. Димитров добави, че Петър Богдан пише и друг важен исторически труд – “История на Охрид – столица на България“.

В нея книжовникът превежда куп доказателства, че архиепископията в Охрид е българска. Тогава спорът е дали е българска, или сръбска. “За македонска въобще не се говори“, посочи Димитров.