Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионКюстендилIT специалистът Димитър Димитров със задача към Районната прокуратура в Кюстендил

IT специалистът Димитър Димитров със задача към Районната прокуратура в Кюстендил

В нея се пита къде се депониранират  тоновете боклук на с. Невестино

IT специалистът Димитър Димитров , който доби известност с множеството си благотворителни кампании и жестове към уязвими групи в обществото по време на пандемията от COVID-19 отправи остра критика към община Невестино и работата на Районната прокуратура в Кюстендил.Причината са тоновете боклук, които бяха открити в незаконно сметище край кюстендилското село. От  своя Fаcebook профил Димитър Димитров написа кратка детективска задача, решението на която да бъде изпратена на адреса на Районната прокуратура в Кюстендил.

„Мили деца, в днешния урок по алгебра ще се опитаме да решим една детективска задача,

Ето я и самата задача: На 11.08.2020 година в китната българска община Невестино открили незаконно сметище със струпани 7 875 тона боклук. Попитали кмета чий е този боклук, и дали случайно не е негов, но той отговорил, че неговата община изхвърля боклука си в депото за отпадъци край Самоков. Година по-рано същият кмет дал интервю за пресата, в което разказал, че общината генерира 8 000 тона боклук годишно.

В същото време депото за отпадъци край Самоков отбелязало в годишния си отчет, че община Невестино е депонирала 125 тона боклук през календарната година.

С решаването на тази задача се заела Районна прокуратура в град Кюстендил. По силата на закона прокурорите имат неограничени права. Те могат да ползват всякакви жокери. Като например данните от системата за контрол на АПИ. И вероятно са наясно, че камионът за сметоизвозване на община Невестино не е ходил никога до Самоков преди 11.08.2020.За съжаление, Районна прокуратура Кюстендил не успяла да реши задачата и този случай попаднал в графата „Мистерии и загадки на българския преход“.Деца, бихте ли помогнали на прокурорите да решат тази толкова заплетена мистерия? Чий според вас е боклукът, намерен край река Струма? Отговорите изпращайте на следния адрес:

Районна прокуратура Кюстендил

2500 гр. Кюстендил, ул. “Гороцветна” 14

P.S. В следващия урок ще търсим отговора на друга мистерия чрез изчисляване на среден разход на гориво на сметоизвозващ камион.”, написа в профила си Димитров.

Само преди няколко дни Димитър Димитров подари своя автомобил на лекарка, която работи в ковид отделение в  „Пирогов”. Собственикът на успешна IT компания  бе обявил конкурс сред здравните работници за кратко есе на тема- „Защо останахте в България след завършване на образованието Ви?“     Д-р Иванова бе номинирана от колегите си, тъй като се налагало всеки ден да пропътува десетки километри със столичния градски транспорт, за да може да отведе детето си на градина.Според системата за класиране то не било прието в близка забавачка и лекарката изминавала ежедневно дълъг път преди и след тежката работа. Историята й трогнала до сълзи Димитров и той избрал да подари стария си автомобил на нея.

Благотворителните прояви на Димитър Димитров през годините са много. Той подари тонове картофи от собствената му ферма в  кюстендилското село Еремия на хора от цялата страна в началото на пандемията от коронавирус. Собствената му екологично чиста продукция бе насочена безвъзмездно към Комплекса за социални услуги в Кюстендил, „Ученическо хранене”, дома за възрастни хора „ Ильо войвода” и други социални центрове. Той направи жест и към някогашното му училище в Кюстендил, като дари таблети за нуждите на учениците в гимназия „Проф. Емануил Иванов”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular