Иван Мицов отнесе 500 лв. глоба, опитал да спаси от арест Иван Кременлиев за поставянето на коледна елха в Гърмен

Иван Кременлиев

Иван Мицов от Гърмен бе глобен 500 лв. от съда, след като се хвърли да защитава Иван Кременлиев от полицията по време на препирните около коледната елха миналата година. Припомняме, тогава 5-има души бяха арестували, тъй като решили да поставят коледна елха на площада.

Районен съд-Гоце Делчев не уважи жалбата по образуваното дело за отмяна на наказателното постановление, издадено от началника на РУ-Гоце Делчев и наложената глоба от 500 лева на Иван Мицов от Гърмен. Съдебният състав ги потвърди като законосъобразни.

Случаят е от 16 декември, когато около 17,10 часа на площада пред Общинска администрация-Гърмен, след направено му устно предупреждение да не пречи на полицейските органи при задържането на Иван Кременлиев от Гърмен. Мицов съзнателно е пречел на полицаите да изпълнят задълженията си по служба, е заключението на съда.

От делото става ясно, че още предния ден, на 15.12.2016 г., е била проведена среща между полицейските служители от ПУ-Гърмен   и организаторите на мероприятието – Кременлиев и Тошев, които заявили, че нямат разрешение от общината за поставянето на коледната елха пред административната сграда. Всяка година действително на определено място пред сградата на Общинска администрация-Гърмен местният инициатилен комитет „Бъдеще за община Гърмен“ в присъствието на жители издигат коледна елха с украса, но след предварително съгласуване с кмета на общината. Кременлиев и Делян Тошев обяснили на служителите на реда, че тази година нямат разрешение, но въпреки това ще поставят елхата.

Така на 16.12.2016 г., виждайки събралото се множество от хора, сред тях майки с малки деца, полицаи от Гърмен, притеснени за обществения ред, се свързали с оперативния дежурен в РУ-Гоце Делчев и поискали съдействие от колегите си.