Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковОбС гласува варианта за паметника на опълченците в Самоков до дни, инициаторът...

ОбС гласува варианта за паметника на опълченците в Самоков до дни, инициаторът Бойчо Стамболийски: Да сложим един полумесец и да прекратим споровете

 

Предложението на инициативния комитет, одобрено от МО, струва 14 595 лв., гл. архитект Надежда Клинчева: Вариантът на скулптура Марин Марков за 41 400 лв. се вписва по-добре

Дискусията за паметник на опълченците в Самоков продължава и тази година. Окончателно решение не се взе и на последната сесия на ОбС през декември, въпреки че по темата се умува втора година.

Изграждането на паметника е по идея на инициативен комитет. Инициаторът за изграждане на паметника Бойчо Стамболийски и представителите на инициативния комитет настояват да бъде реализиран техният проект, изготвен от специалисти и извървял пътя на одобрение през много институции. Съгласуван е и с Министерството на отбраната. Изграждането му би струвало около 14 595 лв. По думите на главния архитект на общината Надежда Клинчева вариантът, предложен от скулптура Марин Марков, по-естествено се вписва в градската среда. В центъра на бъдещия паметник според този вариант е поставена статуя на Никола Корчев със знамето на опълченците. На стоящи зад фигурата гранитни плочи е предвидено да бъдат изписани техните имена. По предварителни разчети строителството на този паметник би струвало 41 400 лв., което е в пъти повече от предложението на инициативния комитет.

Според кмета Владимир Георгиев ще бъде по-добре да има фигура в центъра на мемориала и това е подходящ начин за отбелязване на 140-годишнина от Освобождението. Той заяви пред съветниците, че е поканил пред тях Марин Марков, автор на проект на паметника. „След заседанията на комисиите коментирахме, че за 3 март трябва да открием паметника. Затова е тази дискусия. Можем да направим конкурс, ще се явят предложения и със сигурност ще има доволни и недоволни. Аз не притискам никого и не казвам – това трябва да е вариантът. Касае се за централна градска част и затова предлагаме този вариант“.

Бойчо Стамболийскииницатор за изграждането на паметника, също взе думата: „Защо сега са тези светкавични реакции? Искам да разбера кой предложи варианта на Марков– дали архитектите, или специалистите от общинската администрация. Къде бяха досега тези хора? Досега се водеха пазарлъци за място, било частна собственост, после се оказа, че не е. Струва ми се, че някой се притеснява от опълченския кръст на този паметник. Тогава да сложим един полумесец и всички османски символи и да приключат споровете. Нашият проект е на човек, който е приложил лиценза си, проектирал е и други обекти. Имам обяснение донякъде за бързането и за натиска нашият проект да бъде елиминиран. Нека всеки да гласува по съвест. Според мен цари смразяващ страх от публичен контрол на изпълнението и финансирането. Пише в решението на комисията по ТСУ, че трябва да има процедура за разрешение за поставяне на паметник. Вие извървяхте ли целия път през областната комисия и други институции, през Министерство на отбраната? Целите обезличаването на направеното от гражданите. Апелирам съветниците да гласуват в полза на нашия вариант – той е добър и като конструкция, и като оформление, минал е и през областна комисия, и пред ресорната комисия на Министерството на отбраната.

Архитект Клинчева припомни, че проектът, който е входиран в общината, е изработен от конструкторката Шехтова. „Моите уважения към всички проектанти, но не може един монументално-декоративен паметник да бъде оформен като визия от инженер – конструктор и след това да се сложи печат на техническия контрол, който удостоверва колко кубика желязо има в този паметник. След август месец имаше период на предаване на документацията, ние подготвяхме виза за съгласуване с Общинския съвет и с Министерството на културата и след това да се издаде разрешение за строеж и за поставяне на монумента. Паметникът, който е предложен от Бойчо Стамболийски, ми напомня на архитектурата по социалистическо време, на така нар. „социалистически неокласицизъм“.

Съветникът Венета Галева предложи решението за паметника да се вземе на друга сесия. На следващото заседание да се представи окончателен вариант за паметник на опълченеца, заяви ОбС шефът Стойчева. До редакцията на в. “Вяра“ бе изпратено още едно мнение, подписано от инж. Любчо Луков и група самоковци. То е адресирано и до Красимир Каракачанов. Ето част от него: „Молим да одобрите изграждането в гр. Самоков на общ паметник на всички, участвували във войните за съществуването и обединението на България! При Вас е постъпило предложение от Бойчо Стамболийски – родом от самоковските села, за изграждане само на паметник на двайсетина доброволци (опълченци) от Самоковска община в Руско-турската война от 1877-1878г. и Вие сте го одобрили. Но едно, че няма пари и за него, че има различни списъци на опълченци, но пък и освен тях във войните за милото ни отечество са участвували още десетки хиляди други наши предци. Не на последно място ОбС трябва да приготви пари и подходящи места за отделни паметници на всички, които изброих, плюс някои други, като големината, дължината и стойността им трябва да съответстват както на броя на хората, така и на техния принос. И не на последно място – центърът на Самоков на гробище ли трябва да заприлича с една камара паметници?! Ще има ли общината пари за всички тях и от чий залък да вземе ? Разбира се, че няма да има!”

RELATED ARTICLES

8 COMMENTS

  1. Капето на времето си беше поставил предварително паметник на горните гробища, като беше оставил място за датата на смъртта. Освен, че му го крадоха няколко пъти, ама всеки път айдуците умираха, а той-не. По едно време той стоеше пред гробищата и го продаваше, самоковци му викаха-“Ако не тая, другата неделя ке ти притребе…”

  2. Я викам -направете за 15 иляди и без имена, па да го разиграме на търг. Ама с билети по 2 лв.Ако не сбере Общината 100 каймета, па те на. Па тогава го наречете на кой и дае.Но имайте превид и че ке го украднат. Не за друго, колко за джумбуш. А на Ице Дибеко ако му падне, ке изкара 5 от него за по толко пари. Всъщност инж.Дибеков задължително трябва да участвува в комисията-той е баш майсторо на паметниците! За освобождаването на Тутракан през първата свсветовна война на помощ ни идват 40 хил. турски войници, много от тях загиват за България.

  3. 1. Защо трябва да е евтино, като може да е скъпо.
    2. Откога Клинчева взе да разбира от стилове? Когато одобряваше залата и хотела дали разбираше от социалистически неокласицисъм?
    3. Не виждам нищо оригинално във варианта, който е сниман. Скулптирана известната снимка на знаменосеца и дъга от камъни. Няма никаква идея и символика. Другият вариант не е показан, ама правилното е да се поканят ЕКСПЕРТИ, например Минеков.
    4. Стига с тия градинки и паметници. Водопроводите гърмят всеки ден и ВиК-то оставя кратери след ремонтите. По-добре да се подменят старите водопроводи. Ремонтите на старите ни излизат солено с тия постоянни кръпки на улиците.
    5. А стига с тия паметници въобще. Като си нямаме самочувствие, основано на настояще и бъдеще, се опираме на миналото, вместо да създаваме самочувствие на децата ни.

  4. 1. Защо трябва да е евтино, като може да е скъпо.
    2. Откога Клинчева взе да разбира от стилове? Когато одобряваше залата и хотела дали разбираше от социалистически неокласицисъм?
    3. Не виждам нищо оригинално във варианта, който е сниман. Скулптирана известната снимка на знаменосеца и дъга от камъни. Няма никаква идея и символика. Другият вариант не е показан, ама правилното е да се поканят ЕКСПЕРТИ, например Минеков.
    4. Стига с тия градинки и паметници. Водопроводите гърмят всеки ден и ВиК-то оставя кратери след ремонтите. По-добре да се подменят старите водопроводи. Ремонтите на старите ни излизат солено с тия постоянни кръпки на улиците.
    5. А стига с тия паметници въобще. Като си нямаме самочувствие, основано на настояще и бъдеще, се опираме на миналото, вместо да създаваме самочувствие на децата ни.

  5. Не може така да се говори за Клинчева, все пак е от най-големото село-Лозен-6 хил. парцала! Она даже издаде строително разрешение за ВЕЦ над Говедарци у Парк Рила!
    Според нас паметнико требе да е файтон! Пун с пияници! Оти на 9-ти юни 1881г. пияни опълченци се прегат у амутите на файтоно на Батемберг и го теглят от Русчук до Търново, понеже разбрали, че го праща рускийо цар! Те това са мажье! Не може без паметник.Като умрат 50 пдуши от глад у Самоков-много важно!

  6. А па Бойчо какво се гледа да седне до Светлето. Уж се и е контра, ама колко пати я погледне, се се цръви! Що ли и мисли?!

  7. На тоя паметник един каратиски шут у гръбо и е доле. Сайменов ке го мандръца секи ден нагоре-надоле да го прави, ама това не се прави, помнете ми думата. С него ке се пенсионира, а Перфанка ке направи за втора пенция…У Самоков паметник требе да е куп железобетон, вие защо мислите, че паметниците на дрътите комуняги са такива?! Това са трошени барем по сто пати. А вижте колко хора нямат нито осигуровки, нито работа, нито пенсия-поне 10 хил.

  8. Малко са такива родолюбци като Бойчо, навремето се бори да не затворят “Слатина АД” но никой не го подкрепи, напротив оплюваха го и злословеха, сега тези хора са на улицата! Не сме хора! Жалко, много жалко, докато разсъждаваме така няма да се оправим никога!

Comments are closed.

Most Popular