Friday, May 3, 2024
HomeРегионСанданскиОбщинските съветници Васил Попов и Яне Янев заведоха целия ОбС Сандански на...

Общинските съветници Васил Попов и Яне Янев заведоха целия ОбС Сандански на протестен поход през лозята, отсякоха: Кариера за инертни материали на фирма, близка до Тотев, съсипа общинския път до сметището, спрете безобразието

Бившият кмет: Нямам нищо общо с въпросната кариера, не ми е отдавана на концесия, това е пълна лъжа
Николай Шаламандов, който заместни ОбС шефа Синански: Общината трябва да вземе мерки за осребряване на нанесените щети; В същото време съветниците не намериха решение по казуса

 

Общинските съветници Васил Попов и Яне Янев скочиха срещу кариера за добив на инертни материали,  отдадени на концесия, по тяхна информация на семейна фирма на бившия кмет Андон Тотев. Двамата поведоха целия общински съвет на протестен поход през лозовите масиви на Сандански до кариерата. „Тук се извършва престъпление. Общинският път се руши от тежки автомобили, рушат се второстепенни пътища на територията на общината, рушат се частни имоти. Веднага трябва да отидем на място, за да видите лунния пейзаж”, отсече съветникът от ГЕРБ Васил Попов на редовната сесия днес. Яне Янев поиска идеята на Попов да се гласува и за беля точката мина. Общо 24-ма общински съветници се отправиха с автомобилите си към мястото и видяха фучащи гондоли, натоварени с пръст и камъни като преброиха общо около 80 тежкотоварни камиона, които правели по 6 курса на ден. „Общинският път към сметището е напълно унищожен. Там маневрира верижна техника, която товари ремаркетата на тежките камиони, които строят Лот 3.3 на АМ „Струма”.  Това са камиони на „Гео сторой”, на „Пътни строежи” и много други, обединени в консорциум. Незабавно това безобразие трябва да бъде спряно”, отсече Яне Янев. Всички общински съветници коментираха, че са се натъкнали на документи, които сочели, че кариерата е отдадена под наем от държавата на бившия кмет Андон Тотев.

„Няма такова нещо. Това са пълни лъжи за кариерата, нямам нищо общо, дори нямах представа, че днес е имало сесия”, коментира от своя страна Андон Тотев.

Стотици собственици на лозя са пуснали жалби, затова че кариерата им е унищожила масивите, като по думите им те били затрупали с прах и пепел. Кметът Кирил Котев не участва в похода на общинските съветници, тъй като беше в отпуск. В неговият джип се качи лидера на ВМРО и общински съветник Николай Шаламандов, който председателстваше сесията. Титулярът, шеф на общинския съвет Георги Синански е отпуск до 30 юни.  „Знам че между общинското ръководство и консорциумът има договор, може би е и устен, не съм го виждал в писмен вид – за пълно възстановяване на общинската пътна инфраструктура от собствениците на строителните фирми, които изграждат лот 3. Но дори да не съществува такъв общината трябва да предяви иск в съда. Пътят към сметището е унищожен, той беше построен от бетон, а той не издържа на такова натоварване и е съсипан. Не искаме да саботираме строителството, но щетите трябва да се осребрят от тези фирми”, категоричен беше Шаламандов. Съветниците се запознаха на място със съписаната инфраструкура, но така и не взеха решение да потърсят отговорност за нанесените щети.

Сесията протече изключително динамично, за разлика от друг път, когато при 30-40 точки от дневния ред, заседанията се точат 2 дни. Яне Янев напусна демонстративно, почти както винаги, сесията след като поиска да прегази дневният ред, но Шаламандов го парира.  Той поряза предложението му да се дебатира ситуацията около кариерата както и  точка „Питания” да стане №1 в дневния ред.  По този начин Янев си намери дребен повод да напусне сесията.

Съветниците продадоха 2 общински апартамента в Сандански на наематли, които живеят в тях над 15 г. на изключително ниска цена от 15 000 и 18 000 лв. В същото време ОбС отказа да продадат на наематели в Мелник такива жилища – първият апартамент от 58 кв. оценен на 31 000 лв., стопанисван от Стоян Шмикеров и вторият 83 кв.  – за 34 000 лв. на Методи Агов.

По предложение на председателстващия заседанието Николай Шаламандов, т.22 за местния композитор Валентин Пензов, който да стане почетен гражданин на Сандански, беше за втори път отложена, за следващото заседание поради липса на кворум.

 

Снимки: Роска Ноцкова

1 и 2 Съветниците се убедиха на място как теренът е съсипан от тежкотоварните машини

  1. Яне Янев
  2. Момент от сесията
  3. Андон Тотев
RELATED ARTICLES

Most Popular