Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионСамоковСъветникът от Самоков Васил Зашкев попита за откраднатите 50 000 лв. от общинската...

Съветникът от Самоков Васил Зашкев попита за откраднатите 50 000 лв. от общинската каса на сесия в Самоков, кметът Вл. Георгиев: В деня на кражбата отчетохме 1521 лв. данъчен остатък, взехме мерки, прокуратурата още работи

Съветникът Васил Зашкев стартира сесията в Самоков със серия актуални питания. „Преди повече от една година беше извършена кражба на 48 000 лв. от сградата на община Самоков. Във връзка с това ви питам следното: „Има ли вътрешни правила за съхранение на пари? Защо в касата на общината е имало налична толкова голяма сума, която не е съхранявана в банка? Нарушени ли са правилата за съхраняване на парични средства и има ли виновни служители за това и ако има такива, наказани ли са? Кой ще възстанови откраднатите пари и считате ли, че като ръководител на общинската администрация сте упражнили необходимия контрол?“.

Кметът Владимир Георгиев в отговор заяви, че община Самоков  има утвърдени процедури за реда за установяване за събиране на местните данъци и такси, отчитане на постъпилите суми и контрол на отчетността им, които при необходимост се  актуализират. В деня на кражбата – нощта на 11.04.2016 г. срещу 12.04., са отчетени приходи от местни данъци и такси в размер на 20.375 лв., приходи от наем на терени – 21 хил. 653 лв., възстановени консумативи от наематели на кабинети от поликлиниката – 5.636 лв., имало е и остатък от 1521 лв. В деня на посегателството изтичаше крайният срок за заплащане на наеми от Боровец. Редът за отчитане на събраните приходи е броене на парите от всеки подотчетен касиер, писане на фактурите по вид на плащане, изготвяне на приходни и касови ордери, след което главният касиер изготвя вноските към бюджета в два екземпляра. За всеки отделен клон за вид на плащане се изготвят отделни платежни документи, които в конкретния ден са били 15 на брой. Тези действия се извършват в края на деня в главната каса на общината след отчитането на събраните суми от касиерите, работещи в центъра за административно обслужване“, отговори кметът на Самоков. Той поясни още, че в деня на кражбата, понеже била събрана значително по-голяма сума, се е наложило да бъде обработвана след края на работното време. Това наложило и съхранението на парите в касата до предаването им на следващия ден в банката. Кметът заяви още, че са били взети всички необходими мерки за сигурността и охраната на кабинета на вратите, ключалки  прозорци. Всички указания и мерки за безопасност в този ден са спазени. Самоковският кмет потвърди, че по време на кражбата е имало и жива охрана. Любопитно за всички беше, че кметът на Самоков през цялото време наричаше кражбата „посегателство“. Той поясни, че посегателството е извършено с взлом с помощта на специални режещи техники и способи. След подаден от страна на общината сигнал по случая е образувано досъдебно производство – №31 от 2016 г. по описа на Областна дирекция на МВР-София. Общината е искала информация за работата по случая. С постановление от 23.02.2017 г. на Районна прокуратура-Самоков са възложени на оперативно-издирвателните органи на РПУ-Самоков да извършат издирване на извършителя на престъплението. „При събиране на достатъчно данни материалите ще бъдат предадени на съответния разследващ орган от Районна прокуратура-Самоков, а ние ще бъдем незабавно уведомени. Уведомени сме от районния прокурор, че разследването частично е прекратено и към момента се води срещу неизвестен извършител до събиране на нови доказателства и провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия в РПУ-Самоков“, заяви кметът Георгиев.

Съветникът, задал питането, посочи, че както е и очаквала самоковската общественост, виновни няма, парите също ги няма. „Не чух от кмета счита ли, че е упражнил необходимия контрол по отношение на вътрешния ред за съхранение на средствата, не чух относно вътрешните правила – има ли виновни длъжностни лица, не чух виновни ли са, наказани ли са. В крайна сметка 48 хил.лв. от парите на данъкоплатците от Самоков в общината ги няма. Г-н кмете, аз пак повтарям въпроса си – считате ли, че като ръководител на общинска администрация сте упражнил необходимия контрол?“, попита съветникът Зашкев.

„Ще припомня само един от основните принципи в нашата държава – разделението на властите. „Дали има виновни – да каже това, е изцяло в прерогативите на Районна прокуратура и на досъдебните органи. Когато те излязат със съответния акт, ще ви информираме. В момента се води производство“, приключи темата кметът Вл. Георгиев.

Припомняме, че петима заподозрени бяха задържани за разпит в Областна дирекция на МВР-София. Един от задържаните беше Димитър Прасков – общински служител. Бе му повдигнато работно обвинение. Впоследствие Прасков беше освободен и от прокуратурата заявиха за в. “Вяра“, че той е невинен и че няма доказателства спрямо него. Година и четири месеца резултат по разкриване на кражбата няма, а по думите на кмета няма и нарушения по събирането, отчитането и съхранението на средствата. И към днешна дата Прасков е на работа в общината, кара служебни коли, а през зимата работеше на касата на паркинга за кабинката в Боровец, който е най-оборотният общински паркинг.

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Зашкев не задавай тъпи въпроси!
    То е ясно кой украдна парата !
    Личния касиер на кмета , и за награда му дадоха касата на паркинга на кабината!
    Кога ще поискате отчет от паркингите на Боровец, там е зарито кучето!

Comments are closed.

Most Popular