Учители от Кюстендил откриха ценни документи на 2 века при основно почистване на НУ „Св. св. Кирил и Методий”, при раждането на Симеон Сакскобургготски учениците получили единица отгоре и отличничка, завършила със 7

 

Педагози от Начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ в кюстендилското село Раждавица се натъкнаха на ценни архивни документи отпреди 2 века по време на основно почистване.

Главната книга

Учителите намериха свидетелства за завършено четвърто отделение от началото на миналия век. Кюстендилец пък разказва как дядо му, който сега е на 87 години, трябвало да остане на поправителен в първи клас през 1937 г. Това обаче не се случило, тъй като тогава се родил Симеон Сакскобургготски и било разпоредено оценките да бъдат завишени с единица. Възрастен строител пък имал сестра, която била отличничка във второ отделение, но заради царя в свидетелството й било записано, че завършва с отличен 7. После момичето станало много известна учителка в Перник, отдала се на професията до пенсионирането си. В село Раждавица, където по-голяма част от децата са от ромски произход и са на седмична форма на обучение, най-старият документ, открит от учители, била Главната книга, датираща от 1897 година.

Свидетелство за завършено образование

Изключителен интерес предизвикало и уведомлението за наложени санкции на родител. Адресирано е до местния жител Христо Тасков и гласи: „Ако още от утре вашето дете Велика не почне да дохожда редовно на училище, ще бъдете глобен с 40 лева“. Допирът с историята неминуемо предизвиква въпроси за преходността на човека и вечността на идеите. Въпроси, които иначе, улисани в забързаното си ежедневие, рядко си задаваме”, коментират от екипа на началното училище в село Раждавица. Начално училище “Св. св. Кирил и Методий” е създадено през 1843 г. като килийно училище, в стая, на гърба на селска фурна. Първоначално в школото са се записали четирима ученици, а сега броят им е 75. Първият учител е даскал Максим, а по-късно това са Лазар Попниколов, Стамен Ямборски, Георги Маринов и Алеко Раждавички. Най-големият дарител на учебното заведение е Джак Лоу от ЮАР.